Mercury-60584068

Retrogradni Merkur

 

4. oktobra 2014 ob 18.55 po našem času se bo v svojo tretjo retrogradno smer obrnil Merkur in s tem začel svojo tretjo in zadnjo letošnjo retrogradno, navidezno vzvratno pot. Tudi za tiste, ki o astrologiji ne vedo veliko, ampak so vsaj malo naravnani na astrološko terminologijo, ima ta izraz – retrogradni Merkur – neprijeten prizvok, posebej zaradi tega, ker nam Merkur v času praviloma prinaša težave, pa imamo njegovo retrogradnost za nekaj zloveščega. Pa ni čisto tako, a prej si kljub vsemu oglejmo, za kaj pri stvari pravzaprav gre.

Igralec

Mercury-60584068

Merkur je prvi v vrsti planetov, saj je glede na oddaljenost najbližji Soncu. Gre za razmeroma majhno kroglo na nebu, saj ima premer približno 4900 km (Zemlja 12.800 km in Luna 3475 km). Zaradi velike bližine s Soncem Merkurja tudi ne vidimo s prostim očesom – Sončeva krogla je tako močna, da takšne pikice ne moremo videti, k temu pa doprinese astronomsko dejstvo, da se zaradi razmeroma majhne orbite Merkur od Sonca ne odmakne nikoli za več kot 28 ločnih stopinj. Če bi bil večji, bi ga morda lahko videli tik pred sončnim vzhodom ali tik za njegovim zahodom, kajti točno to je tudi edini čas, ko lahko vidimo Venero, ki jo poznamo pod ljudskimi imeni Jutranjica in Večernica.

V astrologiji je Merkur zadolžen za mladost, okretnost, komunikacijo, potovanje, hitrost, spremembe, izmenjavo in prenos misli, intelekt, analizo, književnost, govorico in računalništvo, pa tudi za površnost, raztresenost, prebrisanost in laž. V horoskopu močno izrazitega Merkurja imajo govorniki, igralci, tolmači, agenti, prevozniki, prometniki, računalnikarji, analitiki, zbiralci, trgovci, posredniki in natakarji, pa tudi ponarejevalci, mešetarji, žeparji, prevaranti in drugih vrst lopovi, odvisno pač od tega, kakšen je njihov Merkur.

 

Tat že od prvega dne

Merkur je v mitologiji rimski bog, ki je ime dobil iz latinske besede Mercator (“trgovec”), ki je izenačen z grškim bogom Hermesom. Ta je bil pravi falot. Ker merkurijanska narava ne pozna čakanja in izgubljanja časa, je tudi Hermes, sin vrhovnega boga Zevsa (pri Rimljanih Jupiter) in Plejade Maje, po mitološkem izročilu že kar prvi dan pobegnil iz zibelke, spotoma ukradel liro (glasbilo s strunami), se nanjo naučil igrati in z njeno pomočjo bogu Apolonu ukradel čredo petdesetih krav ter jo spretno skril. Potem je z istim Apolonom zamenjal liro za krave in za povrh dobil še zlato palico, s katero je po Apolonovem nasvetu odšel na sveto goro Olimp in se tam naučil prerokovati. Ker ga na Olimpu bogovi zaradi lumparij niso takoj sprejeli medse, je šel za pastirja v deželo Arkadijo ter tam izumil pastirsko piščalko in kresilo, pa tudi črke, številke in mere.

Njegovo mesto na Olimpu je izprosila njegova mati Maja, to pa zaradi tega, ker ji je zagrozil, da bo v primeru, da bogovi ne pristanejo na to, postal vodja razbojniške bande. Po sprejemu je postal Zevsov glasnik, ki ni le objavljal šefovih zapovedi, ampak tudi nadziral njihovo izvrševanje. Od Zevsa je dobil številne težavne naloge, ki so zahtevale veliko razmisleka in inteligence, a jih je zaradi svojih sposobnosti rešil. Pomagal je pastirjem, potnikom, tekačem, trgovcem in ambicioznim ljudem, popolnoma pa preziral in ignoriral lene ter neumne ljudi.

 

Okolje in odnosi

Astrološko gledano je Merkur prvi med osebnimi planeti, med katere spadata (poleg Sonca in Lune) še Venera in Mars. V horoskopu (natalni karti) vlada znamenjema Dvojčkov in Device, ki sta – vsako na svoj način – intelektualni, analitični, metodični, skratka razumski znamenji.

Čeprav gre za podobno naravo in za dve spremenljivi, prilagodljivi znamenji, pa med njima vlada kar nekaj razlik, omenimo vsaj hitrost (Dvojčka sta izredno hitra, Devica precej manj, saj preveč razglablja in komplicira), površnost (kjer tudi vodita Dvojčka) in zadržanost (polje, kjer Dvojčkov ne moremo niti omeniti, Devica pa prav tu prednjači).

Med dvanajstimi astrološkimi hišami Merkur vlada tretji in šesti (analogija: Dvojčka sta tretje, Devica pa šesto znamenje zodiakalnega kroga), torej področju bratov/sester, sorodnikov, sosedov, odnosov, prometa, komunikacije, sprememb, šolanja in še veliko podobnega po eni (tretja hiša) ter analizi, kritiki, redu, higieni, zdravju, hišnim ljubljenčkom ter predvsem delu, pomoči, pozornosti in obzirnosti na drugi (šesta hiša) strani.

Merkur je igralec, rad blefira in laže, če se mu to le izplača, je izjemno prilagodljiv in za salto mortale v načinu razmišljanja ne porabi več kot delčka sekunde – nedosegljivo za povprečnega Raka, Tehtnico ali Kozoroga … Ker se rad prilizuje, je pogosto blizu tistim najboljšim in na nebu v resnici tudi ni drugače – planet Merkur Soncu vedno kaže isto lice (oziroma se vrti izredno počasi). Zaradi tega je na njegovi površini vedno izjemno vroče – do 450°C -, toda le na strani, ki jo kaže Soncu; na drugi strani je zelo strupen mraz, tudi do -260°C.

 

Nazaj ali ne nazaj

retrogradnost

Razrešimo dilemo kar takoj – Merkur se tako kot nobeden drug od planetov NIKOLI ne giblje nazaj! Čisto lepo kroži okoli Sonca enako kot Zemlja ali Luna okoli Zemlje. Vsa ta telesa so se na neki točki pradavnine po odcepljanju od celote utirila v neko orbito, po kateri se več ali manj enakomerno gibljejo tako kot že milijone let. Dejansko, v naravi, torej retrogradnosti sploh ni! V čem pa je potem poanta?

Pred kar nekaj tisočletji, ko je naravo še opazoval, je človek prišel do zakonitosti, vzorcev. Ker si je dogajanje v naravi želel nekako razložiti in ker so ga zanimali naravni cikli, najprej dan-noč, obhod lune in menjavanje letnih časov, kasneje pa tudi drugi, si je ustvaril svoje razlage, ki so bile spričo njegove nemoči v primerjavi z naravo logično povezane v mitologijo različnih vrst, odvisno pač od okolja oziroma kulture. Predstavljal si je, da ga opazujejo bogovi in da ga bodo kaznovali, če bo kaj napravil narobe, zato jih je želel spoznati in se jim prikupiti z daritvami. Na ta način so nastali vremenski pregovori in številne druge modrosti, ki so se sprva prenašale v izročilu, kasneje pa so bile mnoge med njimi sicer izgubljene, še vedno pa jih je ostalo dovolj za veliko debelih bukev.

Tudi zvezde in planeti, kolikor jih je poznal, so človeku “povedali” marsikaj. In ker je znal zbirati podatke in se učiti na izkušnjah, so mu gibanje planetov ter njihovo srečevanje, pa tudi njihovi položaji povedali veliko. Tako je sčasoma, po neštetih opazovanjih dognal, da se ti isti planeti v določenih primerih “obnašajo” drugače. In ker je imel izdelani tabele gibanja nebesnih teles, je spremembo v “obnašanju” planetov zlahka povezal s časom, ko je bilo videti, da se nekaj časa gibljejo “nazaj”, da bi se kasneje spet obrnili v “pravo” smer – do naslednjič.

Ta pojav si morda še najlaže predstavljamo z gibanjem vlaka in relativnostjo gibanja v zvezi z njim. Gora v daljavi stoji, nobenega dvoma ni o tem. S hišo, ki stoji bliže progi, je že drugače – vemo sicer, da stoji, a vendar se nam v primerjavi z goro zdi, da hiti hiša nekam nazaj, v smer, od koder smo prišli mi. Tudi če skozi okno vržemo ogrizek jabolka, se nam zdi, da je nemudoma odhitel nazaj. A če bi isti ogrizek opazoval nekdo stoječ ob progi, bi videl, da je letel precej naprej, čeravno ne tako hitro kot vlak. Odvisno je torej od zornega kota opazovanja.

S planeti je podobno. Če se sonce giblje po svoji poti, si zamislimo, da je nekje ne dlje od 28 ločnih stopinj od njega vedno tudi mala kroglica Merkur. Le-ta tudi kroži okoli Sonca v isti ravnini, kar pomeni, da je iz našega zornega kota enkrat levo od njega, drugič poravnan z njim, tretjič desno od njega, četrtič spet poravnan z njim, vendar na drugi strani, se pravi dlje od nas, in potem spet znova. To pomeni, da enkrat sonce navidezno – gledano torej iz daljave – prehiteva, potem pa malo izgubi sapo in se giblje nazaj, kajti sonce gre še vedno enakomerno naprej, toda ne tako hitro kot kroži Merkur. Torej se opazovalcu z vso pravico lahko zdi, da gre Merkur nekako ritensko. Še vedno torej velja, da tehnično gledano retrogradnosti ni, toda astrologija je vendar ena sama izkušnja, in to nekaj tisočletij zbiranja izkušenj! In če izkušnje povedo, da se v tistih nekaj tednih, kolikor traja ta “vzvratna pot”, Merkur obnaša drugače, potem se ne slepimo preveč, ampak to učenje raje upoštevajmo.

 

“Kaj mi dela …!”

Retrogradno se gibljejo vsi planeti, Sonce in Luna seveda ne. Merkur to počne 72 dni na leto v treh poskusih, vsakič za približno 14°, Venera enkrat letno za 26 dni oziroma 16°, Mars enkrat letno za 34 dni oziroma za enako pot kot Venera, Jupiter za 10 stopinj v trajanju 111 dni, Saturn za nekaj manj kot sedem stopinj v 134 dneh, Uran, Neptun in Pluton pa za vse manjšo pot porabljajo vse več časa, slednji kar 162 dni.

Retrogradnosti zadnjih treh astrologi pri analizi praktično ne razlagamo, pri ostalih pa obstajajo več ali manj določeni načini interpretacije oziroma različnost od razlage teh planetov v “običajni” smeri gibanja. Merkur je glede tega v rojstnem horoskopu razmeroma malo izrazit, zato pa ga ne moremo spregledati, kadar se nazaj giblje “v živo”. Retrogradnosti ostalih planetov pri opisovanju dnevnih in mesečnih dogajanj na nebu nikoli ne omenjamo, saj je zelo neizrazita, Merkur pa nam, povezan s komunikacijo, odnosi, informacijami in našimi bližnjimi, povzroča težave in sitnosti na teh področjih.

Na splošno lahko rečemo, da bo šlo v času retrogradnosti Merkurja kaj narobe, če kaj narobe sploh lahko gre. Izgubili bomo reči, pozabili podpisati, se narobe zmenili (prepričani, da ravno to ni mogoče), dogajali se nam bodo nesporazumi, zapleti pri telefonskih povezavah in inštalacijah ter objava napačnih (ali pa curljanje pravih!) informacij, pogovarjali se bomo drug mimo drugega in podobno, vsekakor pa se bomo kasneje, ko bomo sposobni treznega vpogleda v situacijo in zaplet, čudili, kako je vendar mogoče, da se nam je zgodilo to in to.

ME-Rx-pazi

Nek bralec je ta čas opisal takole:
“Najprej je šla povezava s serverjem. Ko sem hotel poklicati serviserje, najprej nisem našel številke, potem pa ugotovil, da je krepnila baterija mojega telefona. Potem sem odšel klicat k sosedu in nisem dobil zveze, nakar je izgledalo, kot da nimam prave številke. Ko sem jih poklical naslednji dan, so mi povedali, da so imeli izpad komunikacije zaradi okvare na telefonski centrali. Izgubil sem tri delovne dneve, in to ob iztekajočem se roku za oddajo.”

A navedb ne zmanjka kmalu. Na primer dogovorimo se za točno uro sestanka, kasneje pa ugotovimo, da smo nekje v pogovoru omenili še nekaj drugih terminov, ki so omogočili napačno razumevanje dogovora. – Dobimo otroka in se dogovorimo za vse podrobnosti v zvezi s krstom – a se pozabimo zmeniti, kako bo otroku ime. – Prihaja do računalniških mrkov, izginjajo podatki, prekinja se povezava, po elektronski pošti pošljemo napačno datoteko ali pa jo nenamerno pošljemo osebi, ki je prav ne bi smela dobiti v roke. Možnosti je še veliko več. Prav gotovo poreče kdo, da se to dogaja vedno in povsod, kar nedvomno tudi drži. Toda v času retrogradnosti Merkurja gre ali za izrazito pogostejše težave ali pa za take pojave, ki mejijo na načelo “saj ni res … pa je”.

 

Merkurjevi trije tedni in pol

Čeprav je čas, v katerem se Merkur navidezno giblje nazaj, jasno določen, in sicer na vsakič po 26 dni, pa si astrološki teoretiki niso edini v tem, za kateri čas veljajo “težave”, ki jih prinaša Merkur. Interpretacij je več. Prva, najenostavnejša, pravi, da sta najbolj kritična dneva, ko Merkur navidezno stoji na mestu (in to imenujemo “stacionarnost”), v le malo manjši meri pa ves čas med tema dvema dnevoma. Če si ogledamo hipotetični primer njegove zadnje Merkurjeve retrogradnosti v juniju 2014, potem se je Merkur obrnil “vzvratno” 7. junija, direktno pa 1. 7. in je čas retrogradnega delovanja torej jasen. Druga interpretacija trdi, da se Merkur “neprimerno” obnaša že nekaj dni pred tem časom in nekaj dni po tem, to pa zaradi upočasnjevanja in kasneje pridobivanja na hitrosti. Praktično bi to pomenilo nekako po pet dni na vsaki strani, skupno torej en dober mesec oziroma v trenutnem primeru čas med približno 1. 6. in 8. 7.2014. Variant o tem “prej in potem” je več, odvisno od avtorja, nekateri prisegajo na to, da je pred retrogradnostjo ‘pametno biti previden’ vsaj deset dni, medtem ko po njej Merkur razmeroma kmalu, že v manj kot tednu dni, deluje brez delanja težav. Tretja, precej uveljavljena teorija o Merkurjevi retrogradnosti pravi, da je ta čas še precej večji, in sicer ves čas, ko se planet giblje v t.im. “senci”.

Tu je potrebno navesti nekaj več podrobnosti. Merkur se je obrnil nazaj na 3°09 Raka in se je potem ob obratu 1. julija nahajal na 24°23 Dvojčkov, to pa je točka, ki jo je pred svojo retrogradno potjo še v direktni  smeri že prešel, in sicer 23. maja. Omenjeni teoretiki trdijo, da retrogradnost velja tudi v času, ko se planet giblje po poti, ki jo bo kasneje premeril v retrogradnosti in potem pri povratku naprej še tretjič, in potem vse do dosega točke, na kateri se je 7. 6. obrnil nazaj. To točko je naslednjič dosegel 16. julija, tako da čas retrogradnosti po tej teoriji – skupaj s “senco pred” in “senco po” – traja celih 55 dni!

Obstaja pa še četrta interpretacija, in sicer da se retrogradnost šteje ves čas, ko se Merkur giblje ali retrogradno ali pa počasneje, kot znaša njegovo povprečno dnevno gibanje, se pravi približno 1° dnevno. V našem primeru bi ta razpon trajal med 24. majem in 13. julijem.

Pričevanja in potrditve so različna, praksa pa kaže, da se zapleti z informacijami, komunikacijo, dogovori in odnosi tudi v resnici pojavljajo že nekoliko pred trenutkom obrata, ne pa tudi po ponovnem obratu naprej. Tudi velja, da je v začetku retrogradnosti vplive veliko močnejši od tistega v kasnejšem stadiju. Ker pa ni konsenza o tem, katera od teh teorij je edina veljavna, je mogoče pri astrologih najti precej različna tolmačenja.

 

Kaj zdaj?

Na splošno velja, da v času retrogradnega Merkurja ne pričenjamo popolnoma novih aktivnosti, pa naj smo jih še tako načrtovali. Velika verjetnost namreč obstaja, da bo šlo kaj narobe. Otvoritev firme, lansiranje časopisa ali spletne strani, nakup računalnika, sklenitev dogovora, podpis pogodbe in podobno so akcije, ki so močno pod udarom retrogradnosti Merkurja. Vendar vse ni tako črno, kot bi si mislili. Če smo pri tem zelo, zelo previdni in pomislimo na varovalke, se nam zadeva lahko načeloma celo izteče, čeprav na splošno velja nasvet, naj si za tovrstna dejanja izberemo raje čas nekako deset dni ali več po ponovni direktni smeri Merkurja, v našem primeru v dnevih od prvega julija naprej. Tedaj bo Merkur zelo hiter in stvari nas bodo dobesedno prehitevale.

Da se to ne bi zgodilo, se moramo dobro pripraviti in prav za to pa je čas retrogradnosti Merkurja več kot naročen! Za dobro pripravo torej, za analizo, zbiranje in kompletiranje vsega, kar potrebujemo za lansiranje projekta. Ker retrogradnost na nek način pomeni “ponotranjenost”, je priprava natančno to – v sebi, pri sebi trdno delamo za nekaj, kar še ni ugledalo luči sveta, aktivni pa smo vseeno, in to zelo.

Je pa čas retrogradnega gibanja še bolj nalašč za neko drugo skupino aktivnosti, ki ji navadno odmerjamo malo časa ali pa pozornosti, in sicer za pospravljanje ali dokončevanje stvari. Svoje delovne mize, na kateri je v kupu zadev nekaj takšnih, ki bi jih morali končati že zdavnaj, pa “za to ni nikoli časa”, čeprav gre samo za malo dela ali za en sam manjkajoč podatek ali papir, nikoli ne bomo pospravili tako dobro kot ravno v času retrogradnosti Merkurja! Čas za dopolnjevanje, odkljukanje, arhiviranje, spravljanje in evidentiranje nalog. Opazujmo dogajanje: v času retrogradnega Merkurja se nam pogosteje kot sicer dogaja, da nekaj iščemo! Kot bi nam nebo hotelo dopovedati, naj se ustavimo in si vzamemo čas tudi za to. In potem navadno ne najdemo samo stvari, ki smo jo iskali, ampak še marsikaj drugega, kar bi nemara lahko iskali kdaj drugič …
Zato pri tolmačenju retrogradnosti velja še ena izjema. “Dovoljena” so tudi določena lansiranja projektov, podpisovanje dogovorov in pogodb, vendar izključno tistih, katerih namen je dokončanje nekega daljšega obdobja, projekta, aktivnosti, podjetja. Če gre za to, da bo neka stvar ad acta, je o njej možen dogovor ali podpis tudi v času retrogradnega Merkurja! Primer: otvoriti firmo v takem času ni primerno. Podpisati pogodbo o zaprtju firme, še posebej v primeru, če smo to akcijo pripravljali ali pa z njo celo odlašali že nekaj časa, pa vsekakor ni narobe.

 

Kaj počnemo in česa ne počnemo v tem času

Če je le mogoče, se v času retrogradnega Merkurja IZOGNITE naslednjim akcijam:

 • podpisovanju pomembnih dokumentov
 • dokončevanju pomembnih projektov, ki vključujejo Merkurjeva področja (gl. zgoraj!)
 • sklepanju velikih poslov
 • lansiranju/pričetku novih projektov
 • planiranju pomembnih sestankov, kjer naj bi prišlo do ključnih odločitev
 • časovno zelo preciznemu planiranju potovanj brez predvidevanja dodatnega časa
 • temu, da ne bi shranili podatkov z računalnika
 • inštalaciji novega softvera na računalnik
 • popravilom strojev, zlasti komunikacijskih naprav in računalnikov (opravite jih prej ali kasneje!)

PRAV V TEM ČASU pa počnite naslednje:

 • raziščite bodoče projekte do obisti
 • spoprimite se s papirji, ki so se nabrali okoli vas
 • dopolnjujete in nadaljujte že prej začete projekte
 • skličite sestanke, ki so predvsem informativne narave
 • vzemite si čas zase
 • pišite dnevnik.

 

Kdaj se ga paziti

Kakorkoli že, retrogradnost Merkurja ni nič fatalnega pa tudi bavbav ne. Gre preprosto za obdobje, ko nam gre marsikaj narobe, in to na najbolj čudne in nepričakovane načine, takšne, da se včasih celo kislo nasmehnemo ob pogledu na dogajanje. Če že planiramo akcije, nad katerimi roko drži Merkur, je pač dobro prestaviti jih na čas “po”. Na ta način se razmeroma elegantno izognemo vrsti nepredvidljivih težav.

Da bi to počeli lažje, vam navajamo termine Merkurjeve retrogradnosti za nekaj let naprej. Opazujte, zapisujte dogajanje in si ustvarjajte lastne izkušnje! Če že ne po teh terminih, pa je varno biti nekoliko bolj pazljiv v zadnjem tednu pred njimi. Naj vam bodo zvezde naklonjene!

Merkur gre retrogradno / Merkur gre direktno:

 • 6. 2. 2014 na 3°20 Rib / 18. 2. 2014 na 18°10 Rib
 • 7. 6. 2014 na 3°09 Raka / 1. 7. na 24°23 Dvojčkov
 • 4. 10. 2014 na 2°18 Škorpijona / 25. 10. na 16°45 Tehtnice
 • 21. 1. 2015 na 17°04 Vodnarja / 11. 2. na 1°18 Vodnarja
 • 19. 5. 2015 na 13°09 Dvojčkov / 12. 6. na 4°33 Dvojčkov
 • 17. 9. 2015 na 15°55 Tehtnice / 9. 10. na 0°54 Tehtnice …