Zvezde opazujemo že odkar se človek zaveda sveta okrog sebe. V njih si je človek predstavljal naravne sile, bogove, mite, spletel okrog njih verovanja in se učil o delovanju narave. Sčasoma si je ustvaril predstavo, da so nekatere povezane med seboj in da tvorijo skupine, ki jih je imenoval ozvezdja.

Na nebu je teh ozvezdij veliko, nekatera pa so kasneje postala pomembnejša od drugih, saj sta se preko njih (in v resnici pred njimi) premikala sonce in luna, pa tudi drugi planeti, ki jih je človek odkrival drgega za drugim, zadnjega celo šele v 20. stoletju.

Tej vrsti ozvezdij pravimo ‘zodiak’ ali ‘živalski krog’ in jih je dvanajst, vsi pa jih dobro poznamo iz horoskopov, kjer si sledijo lepo po vrsti od Ovna pa do Rib.

O njih vemo “vse” – četudi včasih to ne drži čisto. Znanje o teh ozvezdjih – “astroloških znamenjih” – predstavlja enega od osnovnih gradnikov poznavanja astrologije, med katere spadajo potem še planeti, astrološke hiše in aspekti med planeti.

V Zvezdarnici na Lavrici že od letošnjega marca poteka serija predavanj o znamenjih, približno okrog začetka vsakega znamenja po eno. Serija bo zaključena 19. februarja, ravno na dan, ko bo Sonce vstopilo v zadnje zodiakalno znamenje, Ribi.

Vmes pa so izpod čopiča učenca in navdušenca za astrologijo nastale čisto posebne slike, za vsako znamenje ena, ki tvorijo edinstven komplet. Na tej spletni strani bodo zato počasi predstavljene vse, obenem z opisi znamenj, ki pa so toliko obširni, da ne bodo objavljeni naenkrat, ampak vsako v dveh delih, ob torkih in petkih vse do spomladi.

Avtor Nedžad Husanovič je slike izdelal v akrilnih barvah, na njih pa združil simboliko znamenja s shemo ozvezdja, ki ustreza istemu znamenju, pri čemer so zvezde večje magnitude poudarjene, prav tako pa tudi njihova barvna niansa.

Slike so unikati in so last Astrološkega društva, kjer so tudi razporejene na steni učilnice ter kot take predstavljajo odličen učni pripomoček. (Izdelane so v velikosti 35 x 50 cm.)

avtor
Nedžad Husanovič
kontakt: 040 435 055

Na voljo so še nekatere slike iz istega ciklusa, prav tako avtor lahko katero od slik unikatno izdela po naročilu oziroma dogovoru.
V pripravi je tudi serija slik z astrološko tematiko, ki bo tvorila drug ciklus, slike pa bodo manjšega formata.