Portret Tehtnice

PREFINJENI ESTET – ALI PA KAJ ČISTO DRUGEGA

Tehtnica je sedmo zodiakalno znamenja horoskopa, po kvaliteti pa spada med kardinalna, moška in aktivna znamenja. Njen element je zrak in povezujemo jo sedmo astrološko hišo, v katero sodijo zakon, partnerstvo in javnost. Tehtnica v simboliki zodiakalnega kroga edina predstavlja neživo stvar, saj je zodiak sicer sestavljen iz osmih živalskih in treh človeških ponazoritev. Ljudje, rojeni v tem jesenskem obdobju, čutijo močno potrebo po doseganju popolnosti in harmonije v sebi ter v stiku z drugimi ljudmi, vendar morajo najpogosteje pristati na kompromise, če naj bi to dosegli. Vladar Tehtnice je Venera, sinonim za lepoto, umetnost, ljubezen, modo in glasbo.

BREZHIBNOST IZGLEDA

Ko spoznate to idealno bitje, vas najbolj preseneti njen talent za popolno razporeditev svoje energije in časa. Morda jo boste opazovali pozno ponoči, kako s prijatelji spremlja najpomembnejši kulturni dogodek sezone, popoldne, ko se v parku igra s svojimi, nedvomno lepo urejenimi otroki, ali pa zgodaj zjutraj, ko z nasmehom in lahkim korakom med prvimi vstopa v svojo pisarno. A kaj imajo ti trenutki skupnega? V vsakem trenutku, tako med gospodinjskimi opravili kot med pripravami za najbolj svečan večer, je naša Tehtnica brezhibno elegantna, nadišavljena, sveža in urejene frizure, oblečena po zadnji modi, predvsem pa vedno prijazna. Ker sta v njenem svetu lepota in urejenost na najvišjem mestu, si preprosto ne dovoli kakršnekoli nemarnosti, nered pa je zanjo največji greh.

V družbi prijateljev in znancev navadno izstopa, saj je obdarjena s smislom za humor, igralskim talentom, zna poiskati tolažilne besede in je v kritičnih situacijah sposobna prevzeti odgovornost nase. Tehtnica je tista prekrasna dama, ki nikoli ne zamuja, in tisti dobro vzgojen moški, ki se nikoli ne pojavi v gosteh brez šopka rož in prgiščem dobro izbranih komplimentov, s katerimi osvojil vsako gostiteljico. Tehtnica se zna veseliti in zabavati, vendar nikoli ne pozabi občutka za pravo mero. “Zlata sredina” je njena življenjska modrost, ki jo ljudje iz njene okolice najbolj spoštujejo in cenijo. Zelo veliko ji pomeni družbeni ugled, javno mnenje pa zanjo predstavlja potrditev temeljnih človekovih načel: govoriti resnico, biti vljuden, plemenit in pravičen. Kdor poskuša izkoristiti njeno ljubeznivost, bo naletel na hladen pogled in presenetljivo neomajnost. Zaradi teh lastnosti je izvrstna v poslovnem svetu, kjer lahko svoj talent za komunikacijo, delo v skupini in priljubljenost med sodelavci združuje z zdravo dozo ambicije in čvrstosti. Pripadnice tega znamenja niso skope in prav rade trošijo denar za skrite strasti, kot so umetnine, plošče, knjige, kozmetika, draga garderoba ali restavracije.
V ljubezni se popolnoma preda svojemu partnerju, prav neverjetno je sposobna vzporedno voditi poklicno in privatno življenje. Družina, še posebno partner, zavzemajo posebno častno mesto v njenem srcu, s svojo nesebično čustvenostjo in negovano zunanjostjo je sposobna ohranjati partnerjevo naklonjenost.
Ker je zelo romantična, je pripravljena živeti samo za ljubezen, zato je zanjo vsakršna osamljenost boleča in se ob tem počuti nesrečno. Družinsko življenje s Tehtnico je vznemirljivo in polno presenečenj, vendar brez nevarnosti, da bi se ljubezen razblinila, saj sta njen smisel za pravičnost in visok moralni kodeks garancija za zvestobo te izjemne osebe.

STRAH PRED ODLOČITVAMI

A da ne bi bila slika preveč idealna (saj bi v tem primeru ne bila v ravnotežju), poglejmo, kaj lahko pri Tehtnici tudi najdemo. Prav znamenje Tehtnice je namreč tisto, pri katerem je mogoče naleteti na najširši spekter možnosti, zato v tem znamenju najdemo tako estete in umetniške duše, trde poslovneže in uspešneže kot tudi primitivne ljudi in celo okorele kriminalce! Planetarne energije v horoskopih slednjih so neugodne in tedaj se Venera, vladarka znamenja, obrne v svoje nasprotje

Pri takih ljudeh nas lahko najprej zmoti osladnost. Nikar ne verjemite niti besede patetičnemu in sladkobesednemu fantu iz take zgodbe. Svoji izvoljenki zelo hitro prisega nesmrtno ljubezen, vendar bi zanj najbolj veljal rek “V treh minutah se zaljubim petkrat do šestkrat “. V trenutku, ko vam prisega večno zvestobo, najverjetneje to tudi resnično misli in kar izgoreva v romantičnih občutkih, vendar bo čez nekaj dni prav tako klečal pred neko drugo osebo – tisto z najbolj romantičnimi očmi …
Tehtnica te vrste si lahko nadene vlogo omahljivca, ki se o smislu življenja sprašuje enako sumničavostjo kot pri izbiri parfuma. Lahko se mu zgodi, da bo spregledal življenjsko priložnost na ljubezenskem ali poslovnem področju, a le zato, ker se panično boji narediti končni korak in omajati svoje krhko notranje ravnovesje. Takšno stanje se prav lahko pretvori v večen strah pred odločitvami ali pa delanjem napak na poti do končne perfekcije.
Kaj hitro se znajde v situaciji, ko se mu zaradi nenehnega tehtanja ‘za’ in ‘proti’, ocenjevanja partnerjevega vedenja, besed ali pogledov rušijo zveze. Celo najosnovnejše stvari zna prav neverjetno komplicirati in s tem otežuje življenje tako sebi kot svoji okolici.
Med Tehtnicami te manj prijetne vrste lahko srečate ekshibicioniste, skupaj z njihovo prav neverjetno težnjo po tem, da se o njih govori, piše ali da so v središču pozornosti na kateri koli drug način, na primer zaradi ogovarjanja. Domišljavost je pogosta bolezen takih vzvišenih Tehtnic, vendar jih življenje praviloma tu in tam spusti na trdna tla. Za tako hitro strmoglavljenje Tehtnice najdejo tisoče krivcev, od zavistnih sosedov ali zlobnih prijateljev vse do zle usode, nikoli pa se jim pogled ne ustavi na samopodobi v ogledalu, tistem istem, ki ga vsakodnevno uporabljajo za preverjanje svoje brezhibne zunanjosti. Take Tehtnice so slabiči in v življenju odvisni od tujega mnenja, trenutne mode ali vpliva okolice. In ker je vsakdanja realnost tako umazana in nepopolna, takšne Tehtnice lahko živijo v svojem sanjskem svetu knjig in filmov. Zaradi lastne nemoči se zatekajo v “višje sfere” in s prezirom gledajo vsakdanje ljudi, ki so zadovoljni s svojim zasluženim kruhom.

KO NE BI BILO PROBLEMOV …

Za vse Tehtnice velja, da prerade sklepajo kompromise, saj jim ravnotežje in razumevanje v partnerski zvezi pomeni toliko, da so hitro pripravljene na pometanje problemov – pod preprogo. Da se potem sčasoma vsega nabere preko mere, je seveda mogoče pričakovati. Toda naslednjič ne bo drugače.
Na splošno pa imajo Tehtnice pogosto težave s prekomerno telesno težo, saj pretiravajo tako pri hrani kot pri pijači, pri čemer so najbolj “usodne” sladkarije in čokolada, čemur se običajna Tehtnica, podanik uživaške Venere, ne more odreči.

TEHTNICA – DELO IN DENAR

Pri delu bo pošten, demokratičen in natančen. A ne natančen zaradi natančnosti, pač pa zato, ker mora biti vse v redu in s čim manj nepotrebnih odstopanj. Kot šef se bo posvetoval z vsemi, potem pa si bo – medtem ko bo počel druge, po možnosti kake rutinske stvari – v ozadju ustvaril mnenje in sprejel odločitve. In te bodo zelo trdne in skoraj zagotovo dokončne – pa tudi pravilne. Ne boste ga premaknili. Njegova pisarna bo urejena in slike bodo obešene zelo ravno, pa tudi prahu na njih ne boste opazili. Diplome in drugi izkazi dosežkov bodo na vidnem mestu, tako da jih ne bo treba posebej poudariti. Tehtnice so prepričljivi sogovorniki, uporabljajo primere in argumente, ni jih lahko prekositi. Tudi pri podrejeni Tehtnici je komunikacija zelo pomembna, razpravljanja nikoli ne manjka. Ne toliko zaradi prepričevanja kot zaradi tehtanja med možnostmi, in če so misli samo v glavi, jih ne slišimo, kot tudi ne argumentov za in proti. Brez tega pa Tehtnica ne more funkcionirati. Je pa Tehtnica zato odlična za pomiritev strasti in popravo vzdušja v pisarni ali enoti. Razume obe plati zgodbe in ju zna pretehtati in povezati.
Kar se denarja tiče, tveganja tu ni, prej strah pred tem, da bi se kje lahko zalomilo. Varčnost je prikladna zadeva, a pretiravanja ne bi niti tu. Ob tem pa bo denar prej šel za nekaj lepega kot pa za kaj uporabnega in koristnega. Predvsem pa mora vse potekati po pravilih oziroma znotraj meja dogovorjenega in dovoljenega.

VIDEZ IN ZDRAVJE

Tehtnica leži nasproti Ovnu, torej je nasprotje akcije, ki jo predstavlja Oven. ‘Reakcija’ bi bila prava beseda zanjo, saj se trudi zmanjšati nihanje skodelic tehtnice, kolikor se le da. Da jo ima marsikdo za leno, ni presenečenje, čeprav ni nujno, da to drži. A tudi v fizičnem pogledu je nasprotje športnemu in dinamičnemu Ovnu. Daje videz zelo urejene osebe, ki pazi na vsak kodrček las ali malenkost na obleki, trenirke tu ne bomo našlo. Prej dobro znamko oblačila, tisto, kar v okolici največ šteje. In s stilom, seveda. Njena koža je bleda, lasje svetli in dolgi, obraz pravilen. Ob pravi postavitvi Venere, ki vlada znamenju, najdemo na tem naslovu najlepše ljudi. A tudi če ni ravno tako, ji ne zmanjka fotogeničnosti. Oči ima svetle, modre ali sivomodre, značilna pa je tudi medočesna razdalja, ki je med vsemi znamenji največja – spet nasprotno od Ovna, ki ima oči pogosto zelo skupaj. Kot da bi Tehtnica predstavlja širino pogleda (ali pa dva pogleda na zadevo), Oven pa enega samega, seveda svojega …
Tehtnica je občutljiva, morda preobčutljiva. Klasična občutljiva točka so ledvice, a tudi najdemo pri nje vse, kar ne povezano z izgubo ravnotežja, na primer stres, alergije, rane na želodcu in podobno. Če za koga, je telesna aktivnost pomembna prav za Tehtnice. V nasprotnem primeru se nihanje skodelic lahko pozna na kilogramih, in tu so nihanja lahko res zelo velika … V obe smeri, da ne bo nesporazuma.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

ONA

Ženska, rojena v znamenju Tehtnice, je praviloma komunikativna, umetniško nadarjena, prijetnega obnašanja in lepega izgleda. Lepota se pri njej praviloma odraža tako na zunanjosti kot na znotraj. V ljubezni od partnerja ne pričakuje veliko, saj zna nositi hlače in voditi družino. Da bi bila rojena gospodinja, ne bi mogli reči, vendar pa zanjo tudi ni mogoče trditi, da dom zanemarja. Rada ima zabave in družabno življenje, predvsem pa svojo garderobo. Sanja o nežnem, posestniškem in ljubosumnem partnerju, ki bi iz nje napravil predmet oboževanja. Izpolnil naj bi njen dan in njeno željo, da bi se počutila kot prava ženska. Slabičev in tistih, ki v njej iščejo mamico, ne mara, še več, do takih ljudi zna biti presenetljivo groba. Prijateljstva med moškim in žensko ne priznava – vsak moški v njenem življenju predstavlja možnost za ljubezen. To pa seveda ne pomeni, da se seli iz postelje v posteljo; ideal skupnosti je za to premočan, čeprav je po drugi strani res tudi to, da se rada spogleduje. Kljub vsemu je v spolnosti razigrana in iščoča, rada ima mladost (tudi mlajše partnerje), glede na svoj intelekt in iznajdljivost pa se dobro znajde v vsaki situaciji. Ravno zaradi tega spada med najboljše soproge v celem zodiaku.

ON

Moški, rojen v tem znamenju, vedno išče partnerstvo, predvsem dobro prijateljstvo, pa tudi intimno zvezo. Zaradi tega je potencialno pogosto razočaran, saj je čisto verjetno, da išče ideal, ki ga ni. O ženskah razmišlja že od zgodnjih letih, svoj ljubezenski zenit pa kljub temu praviloma doseže šele v zrelih letih. V partnerskem odnosu je precej neugoden: od partnerke pričakuje in zahteva razumevanje in tihi pristanek na njegove aktivnosti, medtem ko sam nudi le tovarištvo in podporo. Njegova partnerka naj bi mu bila skrajno privržena in tudi ponižna. Tehtnica zadrži svojo potentnost tudi še v zrelih letih, brez ljubezni “mu živeti ni”.
Moški Tehtnica sprememb in skrajnosti ne mara, zato tudi ne mara ločitve. Zanjo se odloči šele tedaj, ko je resnično izčrpal vse znane možnosti za izravnavo.
V postelji mu več pomenijo čustva kot čista strast, bolj kot čisti seks ljubi dotik, božanje in ljubkovanje, v čemer pa je lahko nenadkriljiv. Zaradi tega je primerno, če ima strastno, močno in sodelujočo ženo, ki ga bo ob njegovih idejah znala razumeti in dopolnjevati. V takem primeru se lahko razvije vrhunska zveza, kjer niti čustva niti postelja ne bosta prišla pod vprašaj.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.