Portret Raka

VARNOST ČEZ VSE

Rak je četrto zodiakalno znamenje in predstavlja vodni svet kot simboliko plodnosti prvotne vode. Je ustvarjalec novega življenja, zaščitenega in skritega pod njegovim neprebojnim oklepom. Zaradi tega se lahko poistoveti z vsem, kar je materinsko, veliko, kar hrani, varuje, skriva in greje nekaj malega in nemočnega. Rak ponazarja sredino leta, zato mu je blizu vloga posredovanja, sposobnost spoznanja preteklosti in videnja prihodnosti.
Njegov vladar Luna, ki ima v astrologiji pomembno vlogo, je mati in oče je Sonce, oba pa tvorita osnovni temelj za astrološko analizo. Luna simbolizira pasivni, ženski in plodni princip, vlago, noč, podzavest, psiho, svet čustev, sanj in minljivosti. Njeno je vse, kar je skrito globoko v notranjosti bitja in kar je oblikovano z instinktivnimi nagoni ter s skrajnim čustvenim nabojem. Predvsem predstavlja žensko, prinaša popularnost in oboževanje, pa tudi zbeganost in življenje, podložno vplivom okolice.

ZNAČAJ IN LASTNOSTI

Rak je moško kardinalno znamenje vodne narave in kot četrto po vrsti s svojim pomenom označuje četrto hišo horoskopa. Tradicionalno ga lahko opredelimo kot znamenje zaprtih, vase potegnjenih ljudi in svoje pripadnike usmerja v intimne, hišne in družinske posle. Visoka politična moč izhaja iz njegove pripadnosti zemlji, zlasti svoji domovini ter njenemu kulturnemu in gospodarskemu bogastvu.
Raku je prirojeno vse, kar je povezano z začetkom in koncem življenja, rojstno hišo, starše, stanovanja, premoženje in vse nepremičnine. Pripadniki tega znamenja imajo močno izražen občutek odgovornosti, še posebno v družinskem okolju in pripravljeni so potrošiti vso energijo za rešitev težav na tem področju. Zelo pomembno zanje je družabno in skupno življenje, družina in medosebni odnosi. Rak je označen kot izredno konservativno znamenje, čeprav je veliko ekscentrikov rojenih prav v tem znamenju. To je posledica njegove senzibilne narave, čustvenosti in občutljivosti na vse, kar se dogaja v njegovi okolici.

Rakovo življenje v mladosti se bistveno razlikuje od tistega v zrelih letih. V začetku se zanima za vse vrste užitkov in izkušenj, kasneje pa se bo vedno bolj posvečal duhovnosti, ezoteriki in spoznavanju mejnih področij znanosti. Želijo si pobližje spoznati tiste znanosti, ki niso dovolj raziskane, zato se lahko posvetijo študiranju umetnostne zgodovine, arheologije, teologije, tujih jezikov in filozofije. Privlači jih vse, kar vodi v preteklost, tradicijo in folkloro.
Med “višjimi tipi” tega znamenja najdemo pripovedovalce, zgodbičarje, profesorje, zbiratelje starin, državnike ali preroke, medtem ko med predstavniki “nižjega tipa” Rakov lahko najdemo nacionaliste, verske fanatike in licemerneže.
Rak je znamenje velike plodnosti in materinskega čustvovanja. Zato ga bo instinktivno pritegnil vsakdo, ki potrebuje pomoč, zaščito ali zatočišče, ima pa tudi nekoliko neprijetno lastnost, da nerazumno podpira in propagira svoje sorodnike. Ker v tem pogosto pretirava, pozno prepozna svojo zmoto, navadno šele takrat, ko se že znajde v vrtincu tujih skrbi in problemov. Kot vsa kardinalna znamenja je zelo trmast in pogosto enostranski v izražanju mišljenja. Običajno je navezan na eno osebo, nagiba se h kopičenju in zbiranju raznih predmetov, čeprav od tega nima velike koristi in jih morda nikoli ne bo uporabljal. Element Raka je voda, ki ima nanj izjemen vpliv, saj ga privlači življenje na morju ali pa ukvarjanje s pomorsko trgovino, ladjami in z vsem kar spominja na morje.

Za Rake je najbolj pomembno, da žive v stabilni in harmonični družini, kjer jih hišni mir lahko napolni z neskončno energijo. Tudi potepinski Raki sanjajo o mirnem pribežališču, toplem kotičku, kjer bi se lahko spočili, preden nadaljujejo s svojimi avanturami. Ženski del družine, še posebno mati, ima pomembno mesto v življenju Raka, in prav v to okrilje se Rak vedno vrača, kadar mu zmanjka tal pod nogami. Med vsemi znamenji je prav Rak najbolj rahločuten in občutljiv ter stalno hrepeni po resnični ljubezni, pozornosti in razumevanju. Prav to lastnost pa zelo redko tudi pokaže, mnogo bližji sta nezanimanje in hladno obnašanje, pogostokrat pa pokaže celo prezir proti tistim, ki jasno izražajo nežnosti in občudovanja. Slabe družinske izkušnje ga bodo zaznamovale za vse življenje, saj so lahko podlaga za vsa nesoglasja v partnerski zvezi, s stanovanjem, religijo ali v pravnih sporih. Za Rake ni priporočljivo, da se preveč vežejo na starše, dom, prijatelje ali domači kraj, saj imajo lahko kasneje težave s prilagajanjem na nove življenjske situacije.

RAK, DELO IN DENAR

Če naj bi Rak dobro in z zadovoljstvom opravljal svoje delo, potrebuje prisrčno atmosfero na delovnem mestu. Že ironična opazka nadrejenega ali pa agresivno obnašanje sodelavca je dovolj, da se umakne na razdaljo in v obrambo, postane slabe volje in se odloči za pasiven odpor. Zaradi te preobčutljivosti Rak ni najbolj primeren za timsko delo, še manj pa za delo v velikih kolektivih. Kadar se čuti izzvanega, njegov obrambni mehanizem takoj steče. In braniti se zna zelo dobro – in učinkovito. Kot samo še Škorpijon zna tudi Rak odlično zadeti nasprotnika na pravo mesto. Čeprav je navadno počasen, pa zna to nadoknaditi z ogromno vztrajnosti, vzdržljivosti in iznajdljivosti. Lahko bi rekli, da je včasih prav neuničljiv. Ne glede na svojo prisrčnost in ljubeznivost je Rak lahko presenetljivo trd in neizprosen, ko gre za odločitve in poslovne zadeve, zato ga najdemo med najbolj uspešnimi ekonomisti in poslovneži. Majhno hibo pri tem pa predstavlja njegova lastnost, da vedno potrebuje nekoga za oporo.
Rak niti zdaleč ne spada med karieriste, bolj je nagnjen k temu, da svoje delo opravlja rutinsko in odgovorno, ne da bi se konfrontiral z nadrejenimi in ne da bi kazal kako veliko iniciativnost ter iznajdljivost. Začetne težave mu nikoli ne vzamejo poguma. Zelo dobro se zaveda, da je čas odlično zdravilo za težave. “Počasi pa zagotovo” je prav Rakovo geslo.
Edino poslovno področje, kjer Rak pokaže nekaj več elana, je denar. Materialne dobrine (od gotovine do nepremičnin) so zanj neke vrste življenjski cilj (ali pa življenjska nuja), h kateremu stremijo celo življenje. Kot že rečeno, pomeni Rakom največ na svetu varnost in finance so odločilen dejavnik pri zagotavljanju boljšega ter varnega jutri. Z denarjem Rak posluje z enako lahkoto kot kdo drug z izvijačem, volanom, čopičem ali kuhalnico, poleg tega pa v sebi združuje varčnost in gospodarnost. Zaradi tega najdemo med Raki odlične finančnike, bančnike, blagajnike in druge, ki se kakorkoli neposredno ukvarjajo z denarjem.
Rak-boem je seveda tudi na teh področjih precej drugačen, saj se izrazito izogiba odgovornosti in vedno najde kak primeren izgovor, da v ključnem trenutku lahko izgine. Zanj je najbolje, če si najde kako svobodno dejavnost, ki si jo nato lahko organizira čisto po svoje.

 

FIZIČNI VIDEZ

Ljudje, rojeni v znamenju Raka, niso visoke rasti in kot vsa vodna znamenja tudi njihovo telo krasijo lepe obline, vendar obstaja resna nevarnost povečane telesne teže zaradi nezmernega uživanja pijače in hrane. Ženske, Rakovice imajo poudarjene prsi, vsi pripadniki pa imajo močno razvit prsni koš in zgornji del telesa. Zaradi vladarja Lune imajo dokaj širok in okrogel obraz, obrvi izbočene, oči pa prepoznavno in značilno “rakovske”: zasanjane, okrogle, toplo rjave barve, s težkimi vekami, zaobljene proti zunanjim kotičkom in nekoliko razmaknjene. Usta so polna in čutna, polt svetla in občutljiva na sonce. Pogosto pri Rakih najdemo težave z izpadanjem las, ki lahko tudi posive že v mladih letih.

ZDRAVJE

V človeškem telesu Rak vlada prsnemu košu, zato je potrebno biti nekoliko pazljiv v tem predelu, še posebno ženske predstavnice tega znamenja. Če kaj, potem je Rakova občutljiva točka telesa želodec, in če ga imenujemo ‘največji sekirant zodiaka’, ne bomo pretiravali. Ves čas razmišlja “kaj je bilo”, kar pa se jim – zaradi dobro znanega principa ‘snežne kepe’ – na želodcu, lahko tudi na jetrih ali pa nasploh v prebavo lahko izkaže v obliki zelo resnih problemov. Zato naj bi Raki kar veliko pozornosti posvetili pravilni prehrani. Za splošno psihofizično stanje so najpomembnejši stabilno čustveno življenje in harmonični odnosi z najbližjo okolico.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Rak potrebuje v ljubezni čisto vse in vse je pripravljen tudi dajati. Predvsem mora živeti v prisrčni in topli atmosferi, drugače ga duši in se ne počuti dobro. Na svojega partnerja prenaša svoja romantična pričakovanja in do zelo resnih težav pride v trenutku, ko uvidi, da njegov partner ne more (ali morda ne mara) uresničiti njegovih sanj. Tedaj je močno razočaran in ni sposoben misliti na nič drugega kot na svojo nesrečo.
Raka ne zanimajo podvigi niti letanje iz avanture v avanturo. Bolj mu je pri srcu miren in stabilen odnos, v katerem lahko pride do prežemanja dveh značajev, ki v končni fazi vodi k temu, da dva postaneta eno. Poln nežnosti je in pripravljen na marsikatero žrtev, da bi le zadostil potrebam in željam svojega partnerja ter se tako izkazal za potrebnega skupnosti. Njegovo veliko (in nikoli potešeno) vprašanje je “Ali me ljubiš toliko kot jaz tebe?” Vedno pričakuje dokaze ljubezni, pa naj gre za malenkosti, besede, darila ali pa dejanja. Dokazov ljubezni nima nikoli dovolj.
Sicer pa ljubi dom in družino ter je sposobne napraviti skoraj vse, da bi bilo njegovim prijetno in da bi skupaj tvorili idealno družino, na katero bi bil lahko ponosen. Pri tem sčasoma postane prav neprijeten: vedno več pričakuje, vse pogosteje godrnja, nikomur ne verjame in podobno. Zanj sicer velja, da je partnerju (partnerki) v veliko pomoč, moti pa dejstvo, da se vtika čisto v vse.
Rak praviloma nikoli ne zapusti družine. Zgoditi se mora ravno to, da ga partner prizadene na najbolj boleč način, če naj bi se odvrnil od njega. Njegova privrženost družini je tolikšna, da požre marsikatero kritiko ali morda žalitev ter celo obrne glavo stran ob prevarah, ki mu jih priredi partner. Namesto da bi udaril po mizi ali pa se odselil, ločil, vidno trpi in se smili sebi in drugim. Načelo “Bolje vrabec v roki” je še eno od tistih, ki jih bolj kot kateremu koli drugemu znamenju lahko pripišemo ravno Raku.

ONA

Ženska iz tega znamenja se zelo rada žrtvuje in prav v tem vidi smisel življenja. Sicer je mirne narave, na trenutke celo preveč zadržana. Svojih čustev ne pokaže in sama bo le redko, ne glede na to, kako močno je njeno hrepenenje, napravila prvi korak k neki zvezi. Globoko v sebi je hipersenzibilna, ima močno domišljijo in poudarjeno intuicijo. Ker ji je v astrološki delitvi dodeljena vloga matere, je zanjo izredno pomemben odnos z otroki. Kot žena je zvesta svojemu partnerju, običajno poišče dominantnega moža, saj bi se proti drugačnemu lahko vedla preveč pokroviteljsko. V primeru prevare reagira s potokom solza in prizadetosti. Sama je lahko nezvesta le v najbolj morečih sanjah, v realnem življenju pa nima niti želje niti potrebe za skoke čez plot.

ON

Moški Rak živi v mladosti zelo razvratno in vznemirljivo življenje, ko pa se poda v zakonske vode, pozabi na družbo, zabavo in nekdanje avanture. V zvezi je zelo požrtvovalen in pozoren, vendar ni pripravljen na kakršne koli sodobne oblike življenja, partnerstva ali odnosov med spoloma. Svoje nezadovoljstvo bo premagoval najprej s pijančevanjem, nato s prekomernim hranjenjem in šele na koncu z drugimi ženskami. Potrebuje in išče marljivo ter spretno partnerko, ki bo stalno reševala njegove težave, v katere bo zabredel zaradi svoje raztresenosti.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.