Portret Leva

ZNAMENJE SONCA IN ZLATA

Peto znamenje zodiaka je Lev, v katerem se sonce nahaja tedaj, ko je poletje v svojem polnem razcvetu in ko sonce ogreje najhladnejše dele našega planeta. Astrologi so Soncu dodelili vlogo osrednjega planeta, saj je simbol življenja, topline, svetlobe, očeta in moškega spola, avtoritete, plemenitosti in sijaja. Skupaj z Mesecem tvori dve svetli očesi, ki navdihujeta dušo in dajeta življenje. Lastnosti, ki jih Lev kot znamenje skupaj s svojim vladarjem Soncem poseduje, so podobne tistim, ki so pripisane živalskim pripadnikom tega znamenja. V živalskem svetu je levu pripadla vodilna vloga, saj je ta žival simbol moči, najvišje oblasti, simbol sonca in zlata, vsega, kar sije in vzbuja občudovanje. Njegova mirnost in vedrina, združena s prvinsko močjo, vodijo k njegovi modrosti, pravičnosti in obvladovanju kakršnih koli slabosti. Takšne veličastne lastnosti in zaščita vodilne zvezde so temu znamenju podarili trden značaj, močno voljo in strast. Lev je svoj element – ogenj – pretvoril iz nebrzdane (kakršno najdemo pri Ovnu) v kontrolirano in koristno energijo, ki Levu omogoča, da živi svoje življenje do skrajnih meja in doživi vse mogoče vrhunce.

ZNAČAJ IN LASTNOSTI

Lev je moško, stalno (fiksno) znamenje ognjene narave. S svojim pomenom označuje peto hišo horoskopa – čustva, otroke, erotiko, uživanje, kreativnost, nastopanje v javnosti. Peto hišo imenujemo tudi hišo sreče in ugodnih priložnosti, lahko pa prinaša tudi določene težave glede otrok ali posledice preveč aktivnega življenja. Rojeni v tem znamenju se nagibajo k razkošju, obilnemu uživanju, veličini in razkazovanju vsega tega.
Zanje so primerni vsi poklici, katerih uspeh je odvisen od talenta, priljudnosti in kreativnosti, saj le s takšnimi potenciali lahko napredujejo in razvijajo svoje sposobnosti. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti vloge občinstva, saj Lev v svoji brezmejni želji po odobravanju, pozornosti in občudovanju svoje delo opravlja kot igralec v gledališču.

Lev se nagiba k življenju na veliki nogi, vendar ne zaradi snobizma ali elitizma, temveč zaradi želje, da bi čim bolj izkoristil vse možnosti, ki mu jih ponuja življenje. Neizmerno želi doseči spoštovanje in ugled, pri tem pa ima zelo visoke etične in estetske kriterije.
Razni zapleti in oteževalne okoliščine so zanj samo izziv in ne ovira. Lev obožuje zabave, spolno igro, radost, igro in hazarderstvo. Prav tveganje je tisto, kar ga močno privlači in čemur se ne more upreti. Za doseganje popolnega zadovoljstva mora dominirati tako v ljubezenskem odnosu, na poslovnem področju kot tudi v družabnem življenju. Ko govori, zelo živo gestikulira, v teatralnosti, dramatičnemu pripovedovanju in poveličevanju pa je brez primere. Zelo spreten je v posnemanju in zabavanju ljudi, zato Leve pogosto najdemo med filmskimi ali gledališkimi igralci.

Ženske bodo igrale pomembno vlogo v njegovem življenju, še posebno mati, za njo pa vse ostale, predvsem tiste najlepše in najbolj privlačne, take, s katerimi se bo lahko postavljal. V veliki želji za potomstvom si hitro ustvari družino ali drugo skupnost, vendar ima prej manj kot veliko otrok.

Če ima njegova natalna astrološka karta ugodne preddispozicije, bo uresničil vse svoje ambicije in dosegel visok položaj, spoštovanje in ugled. Ker ima to znamenje močno poudarjene organizacijske sposobnosti, bo dobro vodil svoje poslovne zadeve. Imel bo številne priložnosti za daljša potovanja, kakor tudi spoznati mistično in skrivnostno stran življenja.
Neugodni položaji planetov v rojstni karti lahko Levu prinesejo težave z otroki, avtoritetami in samokontrolo. Ljubezenske zveze so lahko burne in polne neprijetnosti in škandalov, njegova podjetja pa nekoristna in neuspešna.

Med “višjimi tipi” tega znamenja najdemo nadarjene igralce, profesorje in športnike, medtem ko med predstavniki “nižjega tipa” Levov lahko najdemo razvratneže, zvodnike, igralce na srečo, megalomane in tirane.

LEV IN DELO

Lev je deloven, ni ga potrebno posebej spodbujati, ne ustavlja se pred ovirami, ni površen in vedno opravi delo do konca. Njegovo osnovno gonilo v življenju je Uspeh. Ponosen je na svoje dosežke in ni malenkosten. Kot dober organizator zna vedno pravilno razdeliti zadolžitve. Dobro pozna svoje sodelavce in podrejene in vedno ve, kaj od katerega lahko pričakuje.
Pri delu z njim je vedno treba računati z določeno mero podrejenosti, kljub temu pa se sodelavci lahko zavedajo, da bo Lev znal svoj entuziazem prenesti tudi na ostale in bo na koncu naloga opravljena odlično, nakar lahko računajo na njegovo prislovično velikodušnost. Konec koncev je Lev prav rojen zato, da bi postal vodja. Tudi če zaradi neugodnih okoliščin ostane ‘navaden’ delavec ali prodajalec, se bo obnašal tako, kot da je vse odvisno od njega oziroma da on delo pozna najbolje.
Kot vodilni delavec Lev ni tiste sorte, ki bi mirno opazovala iz fotelja, kako poteka delovni proces. Ravno nasprotno on v tem procesu tudi sodeluje ter tudi na ta način pušča svoj neizbrisni pečat. Lev je med drugim namreč simbol tudi za ustvarjalnost – zanj so nujno potrebni odlični rezultati, kaj drugega niti ne pride v poštev. Za ta cilj je sposoben delati do onemoglosti, malo manj prijetno pa je dejstvo, da isto predanost in izčrpavanje pričakuje in zahteva tudi od drugih.
Ob doseženih rezultatih je velikodušen in pravičen, do svojih sodelavcev in podrejenih se obnaša nekako pokroviteljsko. Če pa je že velikodušen, to še ne pomeni, da je tudi toleranten, saj ne prenese nemarnosti in neposlušnosti. Ker je vedno zelo zahteven tudi do sebe, ima pogosto občutek, da se njegova okolica premalo trudi za uspeh.
Pri svojem delu Lev nima čudežnih rešitev, zato je njegova nepremagljivost le maska, s katero se skuša zavarovati pred možnostjo poraza, ki bolj kot kaj drugega prizadene njegov ponos.
Pri Levu ni mogoče najti skoposti, saj čuti v svoji iskrenosti veliko potrebo po delitvi svojih bogastev. Če naj bi se počutil dobro in bil pri delu še uspešnejši kot navadno, ga je treba občudovati in bodriti. Prav tako ne mara samote. Rad ima posle, pri katerih se bo lahko izkazal, v primeru pa, da ni na vodilnem mestu, mu moramo pustiti čim več iniciative in odločanja. To se pri poslovanju z Levi navadno dobro obrestuje.

FIZIČNI VIDEZ

Rojeni v tem ognjenem znamenju sodijo med manjše po rasti, razen če niso poudarjeni kakšni drugi potenciali v horoskopu, ki označujejo visoko rast. Tipičen Lev ima veliko glavo, široka ramena, močno izražen prsni koš in ozke boke, celo telo pa ima posuto s pigmentnimi znamenji. Zanj je značilno, da ima na glavi pravo levjo grivo ali pa nasprotno niti enega lasu.
Levi imajo izrazito živahne oči in prodoren mačji pogled, večji nos in poudarjeno spodnjo ustnico. Zelo glasno se smejejo in gestikulirajo s celim telesom. Vsekakor pa so “pravi” Levi tisti ljudje, ki jih nikoli ne spregledamo.
Nagnjeni so k pridobivanju prekomerne telesne teže v zgornjem delu telesa, z leti lahko dobijo dvojni podbradek in večji trebušček.

ZDRAVJE

Znamenje Leva vlada vitalnim delom telesa, predvsem srcu in preko njega celotnemu sistemu cirkulacije krvi, arterijam in hrbtenici. Zaradi tega najpogosteje obolevajo za motnjami v delovanju srca, aritmijami in imajo povečan krvni tlak. Če že niso aktivni v pogledu športa ali stalnimi telesnimi vajami, bi bilo zanje dobrodošlo vsaj vsakodnevno daljše pešačenje po čistem zraku.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Če naj bi Lev (velja tudi za Levinjo) ljubil, potem mora to biti pravo oboževanje. Majčkena težava je v tem, da Lev navadno svojo simpatijo obožuje takšno, kakršna naj bi po njegovem bila, in ne takšno, kakršna v resnici je. Zaradi tega idealiziranje je pogosto težko izpolniti njegova (njena) pričakovanja. Zato pa je treba vedeti, da ljubi enostavno, stvari morajo biti zanj jasne. Ne mara namreč kompliciranih odnosov. Ljubezen z njim je nekaj izrednega. Bolj ko vsi drugi se Lev posveča svoji partnerki, jo zasipa z manjšimi ali pa celo večjimi (in dražjimi) darili ter je nasploh romantičen in zelo pozoren. Zveza z njim je eno samo osvajanje, ki traja. Pri tem se ne boji ničesar – z eno samo izjemo: zelo ga je strah lastnih čustev. Ne mara biti ranjen, zato se izogiba vsem situacijam, kjer bi lahko prišlo do scen, obtoževanja in solza.
Za Leva je osvajanje zelo pomembno. Pri tem mu lahki cilji ne pomenijo veliko; imeti mora občutek, da je osvojil nekaj res izrednega. Levinji nasprotno od tega zelo godi, če ji dvorijo. Pri tem je zelo pomembno, da dobi občutek, da je cenjena, odbija pa jo misel na to, da bi jo zaradi kakšne večerje z nekom imeli za ceneno ali prostaško.

V zakonski zvezi Levov se seveda zelo dobro ve, kdo skrbi za vse in poveljuje. Lev nima v zvezi s tem nikakršnih predsodkov, zato si mirno privošči stvari, ki jih ženi strogo brani. Otroci so njegov ponos in vse je v redu, dokler ne postanejo pretirano svojeglavi. Tedaj prihaja do različnih konfliktov glede avtoritet in pristojnosti, pri čemer pa zna Lev navadno doseči svoje. Kljub vsemu pa mora biti tudi njegova družina nadpovprečna, če naj bi se v njenem krogu dobro počutil.
Levinja v zakonu deluje podobno. Z njo in njeno voljo je potrebno vedno računati. Ne glede na njeno delavnost, ustvarjalnost, skrb za otroke in toplino, s katero polni svojo okolico, pa se za nobeno ceno ni pripravljena podrediti, pa naj še tako močno ljubi. V takem zakonu je torej nujno vzpostaviti drugačen, predvsem enakopraven odnos, sicer zakon ne bo trajal dolgo.

ONA

Ženska Lev je goreča in temperamentna, živahnih, vpadljivih kretenj in neobičajne garderobe, zato nikjer ne ostane neopažena.
Njen pristop je neposreden, saj ne želi izgubljati časa s nepotrebnimi vprašanji, kaj kdo misli o njej in ali jo ceni. Ker je tako zelo direktna, ponosna in občutljiva, težko sprejme vsakršno odklanjanje, prav gotovo pa osebe, ki jo je zavrnila, nikoli ne pozabi. Tudi maščevalnost in dramatičnost ji nista tuji, ne razmišlja veliko in se niti slučajno ne ustavi pred uprizoritvijo scene ali prepira na javnem mestu. Na ljubezenskem področju stavi na vse ali nič, pogosto pa kar sama prevzame pobudo za začetek neke zveze. Rada sprejema darila in komplimente, prezira pa prozorna laskanja. Najpogosteje sledi svojim občutkom, saj se težko kontrolira, svoje ljubezenske izkušnje pa začne nabirati kar v rani mladosti.

ON

Tako kot Levinja bo tudi moški Lev s svojim vedenjem zasenčil partnerko in v nemajhni meri zadušil njeno osebnost. Zaradi prirojene egocentričnosti in ne toliko zaradi pomanjkanja ljubezni se s čustvi in interesi partnerja ne ukvarja preveč.
Ker je velik estet, obožuje lepo zunanjost in išče ženo, ki bo omrežila svojo okolico, predvsem pa mu jo bodo znanci zavidali. Zanj sta zakon in družina dolžnost in obveznost, ki jih bo formalno tudi izpolnil. Pri tem bo sam obdržal veliko lastne svobode in neodvisnosti, medtem ko je do partnerke zelo konservativen in ozkogruden. Svoji zakonski družici bo omogočil udobno življenje, sebi pa najpogosteje eno stalno ljubico, ki naj bi zadovoljevala bolj njegov veliki ego kot pa erotične potrebe.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.