Portret Dvojčkov

NEMIRNA RADOVEDNEŽA

Dvojčka* sta tretje znamenje horoskopa in že samo ime govori o dvojnosti kot eni od njegovih lastnosti, iz katere izhaja polarno nasprotje med moškim in ženskim principom, temo in svetlobo, notranjostjo in zunanjostjo ali pozitivnim in negativnim. Vse to spominja na planet Merkur, ki podnevi vlada temu znamenju. Merkur je planet, ki je najbližji soncu in se v astrološki hierarhiji nahaja takoj za Soncem in Luno, zato se na neki način smatra za njunega otroka. V grški mitologiji je opisan kot krilati bog Hermes, glasnik bogov, zato je njegov pomen prav v povezavah, menjavi, gibanju, nemiru in prilagajanju. Ker Soncu obrača vedno isto stran, nekateri menijo, da mu želi ugajati. Druga, temna stran predstavlja njegove skrite, največkrat negativne lastnosti. Merkur, veseljak, razigran otrok, bistra in pronicljiva oseba se lahko spremeni v zajedljivega cinika, zahrbtnega prevaranta, lažnivca in sladkobesednega manipulatorja.
Dvojček je sinonim za osebo, ki deluje prvenstveno na zavestni ravni, saj uživa v lagodni samopripadnosti, uživa v igri in zabavi, predvsem pa v preobračanju idej. Njegova notranjost je razdvojena; prvi del njegove osebnosti je aktiven delavec in domiselni udeleženec, drugi pa zloben opazovalec samega sebe, predvsem pa skrajno neprilagodljiv in nepredvidljiv.
*(Dvojčka sta dvojno znamenje, zato ga vedno navajamo v dvojini, medtem ko osebo, rojeno v tem znamenju, imenujemo “Dvojček”. – op.p.)

ZNAČAJ IN LASTNOSTI

Dvojčka sta moško spremenljivo znamenje in s svojim pomenom označujeta tretjo astrološko hišo. To je znamenje vzpostavljanja odnosov, komunikacije, skupnega življenja in intimne združitve. Mentalna dvojnost je ena od odlik oseb, rojenih v tem znamenju. Na neki način vsi pripadniki Dvojčkov živijo dva nasprotna si vpliva: prvi skrajno poduhovljen, drugi izrazito materialističen. Nekateri Dvojčki zelo težko upravljajo s temi lastnostmi, medtem ko drugi zaradi njih prehajajo skozi med seboj različna obdobja življenja in doživljajo različne izkušnje. Pogosto opravljajo več nalog hkrati in zelo redko bo samo en predmet središče njihovega interesa, zaradi tega se močno nagibajo k dvojnemu življenjskemu stilu.
Dvojčkov duh je razgiban, živahen, pretanjen in subtilen. Pripadniki tega znamenja se radi in hitro učijo ter z lahkoto postanejo strokovnjaki na nekem področju, pa naj bo to znanost, tehnična stroka ali pa umetnost. Življenje preprosto obožujejo, v družbi uživajo, so veseljaki in zato zaželeni ter priljubljeni med prijatelji in znanci. Njihova brezskrbnost je lahko samo maska in tisti, ki jih bolje poznajo, vidijo tudi njihovo tesnobo, živčnost in deprimiranost. Dvojčke zelo privlači umetnost, zato se bodo potrudili, da jo pobližje spoznajo, najbolj pa jim ustrezajo ples, glasba ali pa govorništvo in pisana beseda. Prav neverjetno hitro so navdušeni za bohemsko življenje ali fantazije, toda že v naslednjem trenutku lahko sodelujejo v čisto resnem poslovnem pogovoru. Njegov intelekt je hiter, izviren in kritičen, vedno aktiven, kar nedvomno vpliva na napet živčni sistem.

Nikoli mu ne zmanjka idej, kakor tudi ne humorja, zgovornosti in ljubkosti. Prirojene so mu vse vrste komunikacije in izredna gibljivost, kar lahko pomeni pogosta in nenadna potovanja. Dvojček si ne predstavlja življenja brez telefona in avtomobila, mnogi se bodo srečevali s časopisi in publiciteto. Nekatere bo privabila književnost in veliko število pesnikov in pisateljev, rojenih v tem znamenju, dokazuje, da lahko dosežejo velike uspehe prav na področju pisane besede.
Zaradi svoje poudarjene vsestranosti in neodločnosti pripadniki tega znamenja pogosto občutijo pomanjkanje stalnosti in raztresenost, pa tudi pravi rezultati lahko izostanejo, ker jim primanjkuje osredotočenosti na samo eno nalogo. Ker bi pogosto potrebovali trdno in odločno stališče, lahko izgubijo mnoge dobre priložnosti, kar kasneje obžalujejo, vendar enako napako ponavljajo tudi ob naslednji priložnosti. Za Dvojčke je značilno, da jih vse zanima in skrbi, toda tudi sami vzbujajo skrbi drugim, posebno svojim bližnjim. Svoje številne izkušnje vedno delijo z drugimi člani družine, še posebno s sorojenci.
Tradicionalna astrologija označuje Dvojčke kot znamenje velikih intelektualnih sposobnosti, inspiracije, izumiteljskih sposobnosti in genialnih odkritij. Slabi aspekti jim prinašajo veliko negativnih lastnosti, kot na primer “obvezno” pomanjkanje moralnih vrednot, volje in vztrajnosti, nedisciplinirano seksualno vedenje in nepravilna uporaba mentalnih sposobnosti. Na tak način si lahko pridobijo sovražnike ter stalno sumničenje okolice, zato nimajo pravega in potrebnega občutka varnosti, kar še poslabša že tako labilen živčni sistem.

DVOJČKA IN DELO

Na dogovorjeni poslovni sestanek Dvojček praviloma zamudi, točnost pač ni sestavni del njegovega značaja. Ko pride, čakajočim brez kakšnega hudega občutka krivde našteje celo rešto neverjetnih razlogov, zaradi katerih se mu je ta grozna zamuda pripetila. Ker v isti sapi splete še nekaj najnovejših štorij, pomembnih dogodkov, tračev in podobnih zadev, se mu na koncu že kar nasmejijo ter s tem seveda pozabi¬jo na njegovo zamudo. Vendar to še ni vse: tudi naslednjič bo zamudil.

Poslovne poteze in odločitve sprejema hitro, navadno celo prej, preden uspe pridobiti vse potrebne podatke. Njegova velika težava je v tem, da ga vse prvotno navdušenje navadno mine in se zna zaradi kakšne zanimivejše ponudbe tudi premisliti. Zaradi tega ga je treba (še posebej v primeru dogovorov na dolgi rok) večkrat spomniti na obveznosti ali posamezne točke dogovora. Dvojčkova prepričanost, da se bo koncu koncev vse dobro končalo, predvsem pa nestrpnost in nestalnost so njegove lastnosti, zaradi katerih ima pri delu največ težav, njegove sodelavce pa spravljajo ob živce. Čeprav Dvojček ne zna dobro načrtovati in ima pogosto težave pri rokovanju z denarjem, pa je popolnoma nezamenljiv v vseh poklicih, ki zahtevajo bistroumnost, bliskovito ukrepanje, prilagodljivost, iznajdljivost in komunikativnost. Zaradi tega se rojeni v tem znamenju v začetku navadno ukvarjajo s prodajo kozmetike ali računalnikov ali nepremičnin ali pač česar koli že, in to jim gre kar dobro od rok, V svoje delo so sposobni vložiti ogromno energije, ne traja pa dolgo, ko se pričnejo ozirati okrog, vedno bolj prepričani, da je dejavnost, s katero se ukvarjajo, že iz mode ali da “ta posel v bistvu ni tisto pravo”, nakar pričnejo iskati nekaj drugega.
Tako je Dvojček sposoben trgovec, novinar, predavatelj ali prevajalec, v svetu mode pa odličen oblikovalec, model, manager ali še marsikaj drugega. Bolj vsestranskega delavca od Dvojčka v Zodiaku verjetno ni, če se le lahko izogne opravljanju rutinskega in enoličnega dela. Hrup, vročina, sitni šef in poldrugi milijon obveznosti mu niti zdaleč ne morejo priti toliko do živega kot navaden dolgčas in grozljivi občutek, da se čisto nič ne dogaja!

FIZIČNI VIDEZ

Pripadniki Dvojčkov so pogosto visokorasli in suhe postave, imajo dolge roke in noge. Njihova gibčnost in nemir se opazi v zelo živahni gestikulaciji in mahanju z rokami.
S svojim videzom se Dvojčki uvrščajo med najbolj privlačna astrološka znamenja. Imajo pravilne črte obraza, izžarevajo nežnost in harmonijo. Tipičen predstavnik tega znamenja ima nepoudarjena ramena in vitko linijo. Zelo dolgo ohranijo svoj mladostni videz, zaradi katerega so dobili naziv “otroci Zodiaka”.
Za Dvojčkov način oblačenja bi smeli prej reči, da je odraz jutranjega razpoloženja kot pa nekega osebnega stila, saj imajo enako radi športno, ekstravagantno ali pa klasično oblačenje, vse to pa jim tudi dobro pristaja. Vendar pa na primer Dvojčice kar nerade oblečejo krilo – to njihovemu značaju nekako ne pristoji. Čeprav rade listajo po modnih časopisih in spremljajo modna dogajanja, jih lahko le redko vidimo močno našminkane ali okitene s prstani, zapestnicami ali ogrlicami. Najraje imajo praktične in športne pričeske, pri čemer si tu in tam privoščijo kakšno radikalno spremembo bodisi barve bodisi stila pričeske, vedeti pa je treba, da mora njena frizura ostati čimbolj enostavna za vzdrževanje, saj za to Dvojčica nima ne dovolj časa in ne potrpljenja.
Obstaja tudi tzv. “nizki tip Dvojčka”, ki pa ga prepoznamo prav nasprotno po majhnosti, drobnosti, kodrastih svetlih laseh in stalnem govorjenju.

 

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Če za Dvojčka lahko rečemo, da je vse prej kot stalen in stabilen, v ljubezni ni prav nič drugačen. Čustva in slučaj – prav neverjetno je, kako dobro zna Dvojček kombinirati ti nezdružljivi kategoriji! Vsekakor rad osvaja, se približuje, spoznava. Tedaj se seveda dogaja veliko tega. In Dvojčku vse novo vedno prinaša vznemirjenje. Reči zanj, da je izredno čustven, bi bila prava laž, vendar pa ga tudi ne smemo obtožiti, da ni sposoben ljubiti. Težava pa zanj nastopi v trenutku, ko je trdnjava osvojena, ko je treba graditi in utrjevati doseženo. Dvojček izrazito ne mara nikakršne rutine, zato se kmalu prične dolgočasiti. Zakaj bi si oteževali življenje z nekakšnimi zaklinjanji na večno ljubezen, si pravi, če pa je tako lepo uživati v sedanjosti?
A tudi v času, ko osvaja, ni vse zlato. Tisti, ki pričakuje, da si bo Dvojček za svojo izbranko (ali izbranca) vzel kar največ časa, se grozno moti. Dvojček samo napravi drugačen razpored svojega časa in ljubljeni osebi dodeli nekoliko več pozornosti, ne da bi se odpovedal enemu samemu dogajanju, ki jih je načrtoval prej …
V zvezi z drugimi se mora stalno kaj dogajati, sicer Dvojček sam poskrbi, da ne bo dolgčas. Je pa mogoče, da bo zadovoljen s tem, da se bo v tej zvezi veliko pogovarjalo. Od partnerja pričakuje širino, razumevanje in prilagodljivost – vse tisto, seveda, kar krasi njega samega. Njegov ideal še zdaleč ni zveza brez ljubezni in strasti, kot bi si kdo morda napačno predstavljal, res pa je, da je pri njem beseda vedno postavljena višje od misli in čustva.
V posteljo Dvojček prinese razigranost, poizkuse in – govorico. Tihi seks je skoraj kazen zanj. Ni obseden s spolnostjo, sramežljiv pa tudi ne. Rad ima vse, kar je nenavadno. Ljubezen v troje (torej še z nekom), opazovanje in razkazovanje, vse to je zanj samo igra, ki se jo gremo ali pa pač ne. Nič hudega, če ne, in nič nenavadnega, če da.
Zakon zanj ne pomeni nič svetega. Raje ima prijateljske in bolj svobodne zveze, za zakon mora imeti vsaj kak razlog. Preračunljivo poročenih Dvojčkov je na svetu zelo veliko. Težavo vidi v obveznostih, zato si poskuša ustvariti takšno zvezo, kjer bo lahko dihal in letal okoli – vsaj malo, zato, da se kaj dogaja, na primer.

ON

Moški, rojen v znamenju Dvojčkov, je diplomat, ki s pomočjo prirojene intuicije iz vsake situacije izvleče korist zase, pri čemer praviloma koristi samo pozitivno plat stvari. Je svobodoljuben in nima predsodkov. V prvi polovici življenja išče, vzpostavlja ravnotežje. Čeprav celo življenje ostane mladosten, vihrav in na trenutke neresen, pa je za Dvojčka značilno, da v drugi polovici življenja deluje neprimerno bolj ciljno naravnano, trezno in učinkovito. Pri iskanju življenjske sopotnice išče takšno, ki bo sposobna deliti z njimi različne interese, ki bo inteligentna in pripravljena pogledati mu tu in tam skozi prste. Zanj velja prepričanje, da stalno flirta in skače čez plot, a to drži le redko. Da se spogleduje in z različnimi sogovornicami stalno govori na tak način, kot da bi nekaj napletal, o tem ni dvoma, vendar pa se iz tega le redko izcimi kaj resnejšega. Praviloma ostaja pri besedah, namigih in zadovoljstvu, da se nekaj dogaja. Seks tukaj sploh ni potreben, Dvojček pa je pri tem dovolj trezen in zaveden, da zna ob pravem času ustaviti konje oziroma reči “zapik”, če je le videti, da bi zadeva znala iti predaleč.
Če ima njegova žena vsaj malo diplomatske žilice, predvsem pa če ga ne ubija s sumničenji in ljubosumnimi izpadi (za katere se praviloma tako in tako izkaže, da so neosnovani), potem lahko ustvarita trdno in dolgotrajno zvezo.
V spolnosti je raznovrsten, rad eksperimentira, si izmišljuje in se igra. Rutinski odhod v posteljo je zanj prava mora, raje si bo našel nekaj, kar bo zadovoljilo njegovo lakoto po dogajanju in raznovrstnosti, na primer fotografije ali pogovor o seksualnih aktivnostih. Ali gresta skupaj Dvojček in pogovor po “vročih” linijah? Nedvomno, a le v primeru, če je njegovo spolno življenje sicer postalo monotono.

ONA

Tudi Dvojčica je pogosto otročje razigrana, mladostna, prilagodljiva in pripravljena na spremembe. Je intelektualka, ki pa ji primanjkuje ambicije, vendar je aktivna in domiselna. Tisto, kar njenega partnerja najbolj moti, je dejstvo, da se ona s poroko ni pripravljena odreči statusu in dosežkom v dotedanji karieri, temveč hoče s svojo poklicno potjo nadaljevati, pa čeprav bo to šlo vsaj malo na račun družine in obveznosti doma. Res pa je tudi, da je dovolj sposobna in vsestranska, da ji potem uspeva postoriti vse, kar je nujno potrebno, da dom, družina in hiša funkcionirata tako, kot je treba.
Njena dinamičnost, nestalnost in živahnost so lastnosti, ki marsikoga spravljajo v začudenje. Mladostna, okretna in zgovorna, kakršna je, omogoča okolici pomisleke o tem, da se rada spogleduje in da je hitro pripravljena na marsikaj, vendar tak občutek zelo pogosto vara. Res pa je, da je včasih ni lahko razumeti.
Dvojčica ima rada veliko družbe, spol je pri tem ne moti, saj druženje in klepet po njenem dojemanju niti najmanj nista povezana s posteljo. Zelo dolgo išče “pravega”, preizkuša in se stalno znova sprašuje, “ali je pravi ali ni”. Še več, za Dvojčico ni dobro, če se poroči premlada; v takem primeru udari njena narava na plan kasneje, nakar lahko zaleze v resne težave.
Sicer pa se Dvojčica dovoli osvojiti tako verbalno kot fizično. Pri tem poseduje dobršno mero humorja. Dokler je samska, rada ljubimka in se spogleduje, vendar nima dovolj razvite strasti. Tu jo je potrebno razumeti: po eni strani nezadržna želja po dogajanju in spremembah, po drugi strani pa moralni in socialni tabuji, predsodki in pravila jo spravljajo v precep, ki lahko v skrajnem primeru pripelje do motenj, težav z živci ali pa celo do hladnosti in zavračanja spolnosti. Če pa se temu uspe izogniti, kar se še posebej lahko zgodi v primeru, če ima razumevajočega in ne dolgočasnega partnerja, potem živi polno in kvalitetno družinsko življenje, kjer daje vse od sebe in poskrbi za tisoč stvari, na katere marsikdo drug rad pozabi. V postelji ni nikoli zahtevna, muhasta ali neresna – če je le poskrbljeno za raznovrstnost. Monotonija jo namreč spravlja ob živce tudi tu.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.