Portret Bika

MATERIALIST IN UŽIVAČ

Bik, drugo znamenje zodiaka, se začenja 20. ali 21. aprila in traja do 21. maja. To je čas, ko je pomlad v najvišji točki, narava je prebujena, vse je v cvetju, vlada umirjenost, sproščenost in lepota. Zaradi vsega tega je Bik simbol velike čutnosti in pretiranega nagnjenja k vsakovrstnim užitkom. Umetnost je področje, kjer so njegove lastnosti lahko najbolje izkoriščene. Nemalokrat je predstavljen kot pastir govedi, izjemne lepote in prekrasnega, milega glasu, ki s svojo glasbo in glasom očara svojo okolico.
Bik je domovanje planeta Venere, v izgonu pa se v Biku nahaja Luna, zato ga astrologija prišteva med najbolj plodna znamenja, saj je vse, kar vzklije v tem času trajno in služi kot osnova za vse nadgradnje.
Oven kot prvo znamenje in začetnik novega letnega ciklusa pomeni prvinsko energijo, Bik pa je simbol vsega tistega, kar je ta energija začela oziroma sprožila. Poseduje animalno naravo, instinktivnost in čutnost, življenje želi čim bolj uživati. Njegov značaj je velikodušen, trden in vzdržljiv, s svojo veliko življenjsko močjo je sposoben marsikaj spremeniti.

ZNAČAJ IN LASTNOSTI

Bik je žensko fiksno/stalno znamenje, zemeljske narave in s svojim pomenom označuje drugo hišo horoskopa. Zaradi vladavine Venere je simbol ljubezni in ustvarjanja ter ohranjanja trajnih vrednosti. Vse, kar obožuje in za čimer hlepi, želi imeti poleg sebe in želi uživati v teh stvareh. Rad ima vse, kar vsebuje ljubezen, pa naj bo to plemenito in čisto ali pa vulgarno in pritlehno, zanj je vse to zelo pomembno in privlačno.
Vprašanje materialne in finančne narave bo vse življenje v središču njegovih interesov in bistvo vsega delovanja. Zelo redki so dnevi, ko osebe, rojene v tem znamenju, ne razmišljajo o svoji eksistenci ter pridobivanju in ustvarjanju materialnih dobrih. Glede na to, da hlepijo po udobnem, mirnem in spokojnem življenju, je prav materialna varnost nujno potrebna za njihovo življenje in delovanje.
Biki veljajo za velike gurmane in sladokusce. Najbolj uživajo ob urejeni polni mizi, čeprav se njihova težnja po estetskem doživljanju kaže tudi na mnogih drugih področjih.
Biki uspehe praviloma dosegajo na sredini življenjskega obdobja, saj sta njihovo otroštvo in mladost pogosto prepletena s številnimi težavami, ki jih lahko povzročajo starši, lahko gre za pomanjkanje sredstev za življenje ali pa nanje negativno vpliva neprimerna okolica. Zaradi prirojene trmoglavosti se lahko osredotočijo na samo eno stvar, kar pa seveda ne pomeni, da ne opažajo svoje okolice. Rojeni v tem znamenju se hitro zaljubijo, so impulzivni in predvsem ponosni. V določenih trenutkih lahko pokažejo izjemno potrpljenje in toleranco, vendar samo do določene meje. Ko se odločijo za kakršno koli prekinitev ali spremembo, so odločni, radikalni in jih od njihove odločitve prav nič ne premakne. Biki so metodični, praktični in temeljiti, vendar tudi počasni, poleg tega ne marajo bliskovite in udarne akcije. Ko Biki izgubijo samokontrolo, kar je na srečo zelo redko, potem je to nekaj spektakularnega in skoraj neznosnega, saj pokažejo povsem drug obraz in izjemno občutljivost. Zaradi teh lastnosti lahko postanejo nepriljubljeni in si po nepotrebnem ustvarijo sovražnike. Njihova želja po posedovanju se pogosto prenese na ljudi v njegovi okolici, še posebno na partnerja, zato lahko postane prav neprijetno posesiven in ljubosumen, kar se bo sicer trudil prikriti, enako kot tudi sicer rad prikriva svoje občutke.
Vse težave v življenju lahko Bik pripiše svoji trdoglavosti in zaprtosti. Zaradi želje, da bi počel stvari, ki ga veselijo in v katerih uživa, so zanj vsa ostala opravila, povezana s preživetjem ali napredovanjem, naporna in utrujajoča. Neugodna finančna situacija, materialna odvisnost in lastna nesposobnost, kar lahko spremljajo melanholičnost, lenoba in brezvoljnost, so najpogostejše neprijetnosti, ki lahko doletijo predstavnike tega znamenja. Vsemu temu se lahko pridružijo še odvečni kilogrami, če jim uživanje v hrani ostane kot edino zadovoljstvo.
S harmoničnimi planetarnimi aspekti lahko Biki posedujejo velike duhovne sposobnosti, lahko so zelo talentirani, uspešni in cenjeni, v svoji dediščini pa lahko zapustijo trajne in dragocene dobrine. Takim Bikom se bo v življenju ponudila priložnost resnično uživati v miru in izobilju, obdani z lepimi in luksuznimi stvarmi. Biki obožujejo dolga potovanja, toda kjerkoli se nahajajo, želijo ustvariti svoj kotiček, kamor se bodo vračali vedno, ko si bodo zaželeli umirjenosti in sproščenosti..
Za Bike je najpomembnejše in nujno, da se naučijo obvladovati svojo notranjost in premagajo lenobo in pasivnost. V primeru napetih in stresnih situacij pa bi bilo bolje, da bi se umaknili in počakali, da se razburkane strasti pomirijo in svoje mesto odstopijo razumu.
Med “višjimi tipi” tega znamenja najdemo nadarjene pevce, pisatelje, znanstvenike, gradbenike ali kuharje, medtem ko med predstavniki nižjega tipa Bika lahko najdemo materialiste, fanatike in kronične lenobe.

ON

Najprej povejmo, da je nesposoben subtilnega čutenja. Nič čudnega ni, da glede odnosov z Bikom pogosto pravimo, da je “bika treba zgrabiti za roge”. Tu gre za direktno informacijo, ne pa za govorico v šifrah, govorjenje med vrsticami, nejasnost in prispodobe. Z njim je treba biti stalno na jasnem (pa tudi on mora vedno vedeti, na čem je), pa je vse v redu.
Če naj bi v življenju uspel, mora imeti pred seboj jasen cilj praktične narave: njegov rezultat mora biti otipljiv, mora se ga dati ovrednotiti. Edina izjema tega pravila so cilji, ki si jih Bik zastavlja v ljubezni. Če ima pred seboj cilj sentimentalne narave, se je zanj sposoben truditi celo bolj kot za denar, torej kategorijo, s katero ga preradi enačimo. Bik je zelo občutljiv, svojo družino pogosto jemlje kot za svojo last, kar njegovim najbližjim včasih ni čisto všeč. Svojo partnerko, še bolj pa otroke, naravnost obožuje in pazi, da se jim nič ne zgodi. S tovrstno previdnostjo zna celo pretiravati.
Njegova partnerka mora biti prijetna na oko, saj se drugače z njo ne bo mogel pohvaliti drugim, tu pa že lahko pride do zrnca spora. Kljub vsemu pa jo ljubi natančno takšno, kakršna je, torej brez sprenevedanja in olepševanja.
Rad sprejema in gosti prijatelje, kot oseba zelo toleranten in dobrega srca. Bik ima rad ženske čare, vendar ne toliko, da bi v osvajanje vložil prevelike napore, zato osvaja s svojo ležernostjo. V osnovi je zelo zvest. Nikoli ne bo ugotavljal ženine preteklosti, to pa v veliki meri tudi zaradi tega, ker se boji, da ga ne bi primerjala z drugimi moškimi.
Svojega družinskega življenja ne zanemarja, če pa skoči čez plot, je to na kratko in izključno zaradi telesnega užitka. Znan je tudi po tem, da nikoli ne žaluje za časi, ko je bil še “prost in svoboden”… Ko namreč enkrat najde sorodno dušo, se čisto spremeni: njegova izbira je jasna in neomajna, vetropirstvo in lahkomiselnost sta mu neznana. V zameno za svojo vdanost pa želi popolno vdanost. Če naj bi z njim živeli v popolni harmoniji, ga ni dobro izzivati, predvsem pa mu ne dati nikakršnega razloga za ljubosumje.
V postelji je po eni strani nežen in pozoren, po drugi strani pa vztrajen in ognjevit. Do težav lahko pride zaradi tega, ker si partnerko preveč lasti, pa tudi zaradi tega, ker nima kmalu dovolj – zaradi česar pa ga marsikatera partnerka ceni bolj kot kogarkoli drugega. Rad sliši oznako, da je “Bik najboljši ljubimec med astrološkimi znamenji”, pri čemer pa ne velja tudi za največjega osvajalca; to je namreč Škorpijon.
Za žensko, ki ga “ljubi z vsem bitjem”, je Bik naravnost idealen partner; zaslutiti zna njeno vsako, še tako majhno željo, pozoren je, skrben in zaščitniški.

ONA

Čeprav je morda navzven videti zelo prijetno, pa je ženska, rojena v znamenju Bika, po značaju pogosto precej neugodna, trda, neelastična, celo groba. Praviloma je izredna žena in mati, vedno poskrbi za vse, kar je potrebno za udobno življenje njene družine. Še več, kadar je oddaljena od svojega ognjišča, se ne zna sprostiti, razvneti in zaživeti, ne zna biti srečna. Zanjo je največji ideal plesti jopico v topli dnevni sobi, medtem ko so njeni ‘piščančki’ (otroci in mož) “tu nekje”. Pogosto se zgodi, da je do njih skrbna do take mere, da bližnje kar duši ali jim ubija voljo. Ta ženska ustvarja videz, da nima velikih ambicij, zato pa je bolj kot katera koli ženska v zodiaku sposobna stvari speljati na svoj mlin! Navzven je umirjena in stabilna, iz nje žari nekakšno dostojanstvo, pogosto tudi posebna očarljivost. Do vseh je razpoložena prijateljsko, čeprav se v tem neredko skriva tudi kanček ljubosumja; v tem je ženska, rojena v Biku, zelo močna.
Pogosto se zgodi, da se poroči precej zgodaj, to pa je zaradi občutka varnosti in stabilnosti; iskanje in čakanje na “princa iz sanj” ni zanjo. Če se v zakonu počuti varna in zaščitena, je odlična organizatorka, ki bo za vse poskrbela tako dobro kot le malokdo. Do partnerja je iskrena in poštena, res pa je tudi, da ima rada čiste račune. Če se to ne zgodi, potem je probleme sposobna pometati pod preprogo vse dotlej, dokler se kupček še lahko skrije. Ko je vsega dovolj, pobesni in zahteva red ter zadoščenje.
Rada bi imela bogastvo in vse, kar je na tem svetu lepega. To je v njej prisotno tako močno, da je celo njena strast pogosto “oplemenitena” z materializmom. Za takšno žensko je najboljši mož tisti, ki domov prinese dovolj denarja, nakar ona lahko pokaže vse svoje sposobnosti kuharice, gospodinje in gostiteljice.
Ljubezen prihaja počasi in brez romantike. Kadar ljubi, je zvesta, predigra in ljubljenje pa lahko imata usoden pomen. Nezvestobo zna odpuščati. V postelji uživa in se rada igra, o spolnosti in njenih možnostih ve več kot večina drugih. Če ne bi obstajala možnost neprijetnega vprašanja, češ kje se je naučila vsega tega, potem bi njena sposobnost in pripravljenost za ljubljenje prišla do izraza v vsem svojem sijaju. Tako pa se raje drži malo bolj nazaj. Njeno glavno orožje za osvajanje je ženskost in nepozabna ljubezenska igra. Da bi vam bilo z njo lepo in prijetno, jo osvajajte z glasbo, vinom in darili.

FIZIČNI VIDEZ

Rojeni v Biku sodijo – zaradi vpliva Venere – med bolj privlačna znamenja zodiaka. Harmonični aspekti v horoskopu zagotavljajo skladno telo in urejeno zunanjost. Bik kot stalno/fiksno znamenje je ne nujno visoke, zato pa neprimerno bolj čvrste rasti, njegova ramena in vrat (praviloma bolj na kratko nasajen) so pravi prikaz stabilnosti. Njegova drža je pokončna, koža na telesu napeta, veliko časa pa porabi za nego svoje zunanjosti.
Venera pri Biku upravlja s prsnim košem, ki je še posebno pri ženskih predstavnicah tega znamenja močno poudarjen. Njihov največji okras je obraz, ki ima navadno zelo pravilne poteze, poudarjene oči, ki imajo nekoliko melanholičen pogled. Nos in usta sta pravilna, brada okrogla, čeljusti pa močne in opazne. Njihov videz najpogosteje obremenjujejo odvečni kilogrami.

ZDRAVJE

Vrat in grlo sta najbolj občutljiva dela telesa. Nagnjeni so k številnim prehladnim obolenjem, anginam, vnetju grla in glasilk, za ozdravitev pa najbolje delujejo naravne sestavine in čim manj medikamentov. Tipična šibka točka organizmov rojenih v znamenju Bika je tudi ščitnica. Zlato pravilo pa naj za Bike velja – čim manj hrane in največ gibanja.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Kakor je Bik potrpežljiv sicer, se tudi v ljubezni obnaša enako. Ljubezen na prvi pogled je zanj nekaj popolnoma tujega, tudi ne podlega navdušenju nad komerkoli. Romantičnosti ne kaže, čeprav ni povsem brez nje, poleg tega praviloma nikoli ne dramatizira. Ljubezen v njegovih očeh pomeni najvišji cilj. Kako tudi ne, ko pa je rojen pod okriljem Venere, boginje ljubezni. Če je v ljubezni srečen, potem ga to potegne za seboj in postane skoraj težaven, saj pričakuje, da se bo z ljubljeno osebo stopil v eno. Njegova pričakovanja postanejo velika in – ne glede na to, da je za dom in ljubljeno osebo pripravljen storiti praktično karkoli – na svetlo pride njegova posedovalnost, ki ga skupno z ljubosumjem črni v marsikaterih očeh.
V principu je Bik zvest in v začetku tudi o drugih razmišlja enako. Tedaj ne omejuje in ne postavlja pogojev ter zahtev. Če pa je enkrat razočaran, se rad zapre vase in objokuje svojo bolečino. Vsaka rana ga boli dlje kot kogarkoli drugega, saj je neprilagodljiv in mora preteči veliko vode, da bi lahko pozabil in se ponovno odprl ljubezni.
Tudi v spolnosti zanj velja podobno. O človekovi naravi, zakonitostih in potrebah ne razmišlja na filozofski način, ampak pristopa enostavno in praktično. Greha zanj praviloma sploh ni, saj je ljubezen previsoko, da bi jo lahko omejevali nekakšni predsodki ali kdo ve kdaj dogovorjene norme.
Bik je tako kot v hrani tudi v postelji užitkar kot le redko kdo. Navadna ljubezenska igra ga ne zanima, rad ima osvajanja, igro in predvsem dolge uvode. Tako kot se predaja sam, pričakuje tudi od druge strani. Njegove noči so vroče ter strastne, in če za kogarkoli v zodiaku, potem je zanj značilno, da je v postelji sposoben rešiti še tako pereče zakonske probleme.

ONA V LJUBEZNI

Bikica je zelo čutna, čeprav ne tudi romantična. Zaradi Venere, vladarke ljubezni, je za žensko, rojeno v Biku, čustveno življenje zelo pomembno in nezadovoljstvo na tem področju se običajno odraža na vseh področjih. Čeprav je izredno ženstvena, jo lahko spoznamo tudi kot grobo, agresivno in netaktno. Rada ljubi in je zvesta, v njenem ljubezenskem življenju pa ima erotika prav posebno mesto. Zna biti tolerantna in oproščati partnerju zadeve, ki se celo njemu zdijo obremenjujoče, medtem ko v kakšni drugi, manj kritični situaciji pokaže neverjetno ljubosumnost in posesivnost. Sama izgrajuje njej lasten sistem vrednot in tako tudi reagira, kar pa ljudje v njeni bližini navadno le stežka spremljajo in razumejo.
Če se nahaja v takem odnosu, kjer vlada medsebojno nerazumevanje, je pričakovati, da bo nezvesta, toda zvezo prekine šele takrat, ko analizira vse možnosti in izhode, še zlasti tiste, ki so materialne narave.

ON V LJUBEZNI

Moški Bik je toleranten, dobronameren in pozoren. Ljudje ga poznajo kot velikodušnega gostitelja, saj rad sprejema goste in prireja zabave. Ženo ali partnerko potrebuje zato, da lahko v popolnosti igra svojo vlogo. Čeprav jo ima zelo rad, jo v svojih zgodbah ali v hvalisanju daje ob bok dobri hrani, pijači in ostalim dobrinam, ki mu jih ponuja življenje, da bi v njih lahko užival. Moški predstavnik tega znamenja je običajno zvest, morda celo preveč navezan na isto žensko, isto posteljo, isto pohištvo ali stanovanje. Veliko mu pomenita varnost in prijetnost domače atmosfere.
Ena od njegovih prednosti je, da žene nikoli ne sprašuje o njeni preteklosti. Praviloma ni prepirljiv, sporom se izogiba in zaradi lastnega udobja ne povzroča nejasnih in neprijetnih situacij, saj ne želi trošiti energije za razčiščevanje.
Čeprav za predstavnika tega znamenja ne moremo trditi, da je nezvest, je čisto mogoče, da glasba, pijača in razposajeno razpoloženje pripomorejo, da včasih izgubi nadzor nad svojim početjem.
Neuspehe tako v življenju kot tudi v ljubezni sprejema le s težavo, zato ima ena ženska pri njem skoraj usodno vlogo in po njej praviloma sodi ves ostali ženski svet. Moški Bik velja za človeka, ki se najraje zadržuje doma, še posebno, če ima otroke, se bo potrudil, da jim nudi veliko ljubezni in zagotovi lagodno življenje, v čemer lahko celo pretirava in jih vzgoji v prave male razvajence.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.