Portret Škorpijona

ČRNO BEL IN GLOBOK

Škorpijon, ki mu vladata tako Mars kot Pluton, je borben, kljubovalen in strasten, še najbolj značilni pojmi, povezani prav z njim, pa so – smrt, regeneracija in neuničljivost. Neizogibni del njegove narave je notranji nemir, zato pada iz skušnjave v skušnjavo in vedno znova najde izziv zase, poleg tega pa se loteva le tistih aktivnosti, pri katerih je potrebna maksimalna angažiranost. Znan je kot izjemno zvest prijatelj, a tudi kot tisti, ki v primeru hude ogroženosti na plan privleče smrtonosno želo.

Škorpijon je osmo znamenje zodiaka in je vodne ter obenem fiksne, stalne narave. Traja med 23. oktobrom in 21. novembrom, postavljen torej na sredo jeseni, kjer predstavlja umirajočo in opustošeno, črno in temačno naravo, čakajočo na preporod in ponovni razcvet.
Simbolika elementa vode je pri Škorpijonu izražena v obliki naraslih jesenskih voda in neprestanega strahu pred njihovim uničevalnim učinkom. Kadar te vode izkoristimo na pravi način in jih imamo pod nadzorom, nam prinašajo velike koristi in obenem omogočajo nadaljevanja življenja.
Po razdelitvah tradicionalne astrologije Škorpijonu vlada Mars, bog vojne, neustrašen, borben in nepopustljiv vojščak, moderna astrologija pa je v prejšnjem stoletju za vladarja Škorpijonu določila oddaljenega Plutona, temačno, skrivnostno, hladno in neizprosno kamnito gmoto na samem robu osončja. Oba vpliva skupaj prinašata temačnost, ničnost, sence in podzemlje, pa tudi iskro, ki izpod pepela obeta novo rojstvo, nov razcvet, preporod. Predvsem Pluton je mitološko močno povezan z likom ptiča Feniksa, ki zgori v ognju, da bi nato iz ognja izšel kot večji, lepši in boljši.

V naravi je škorpijon mala živalca zloveščega slovesa, ki na svojem repu nosi strupeno želo, katero pa uporabi samo v primeru, da je izzvana. Samica je v zameno za življenje, ki ga bo omogočila svojemu zarodu, pripravljena podariti tudi lastno življenje, na splošno pa za škorpijona velja, da se v brezizhodnem položaju raje pokonča sam, kot da bi to dopustil močnejšemu sovražniku. Njegova moč je v veliki meri pogojena tudi s spoznanjem, češ če je sposoben uničiti celo sebe, kaj zna napraviti šele drugim! Zato ni čudno, da je znamenje Škorpijona povezano tudi z ranljivostjo, samouničevalnostjo, nevarnostjo in fanatizmom. Pa vendar velja poudariti, da Škorpijon v nasprotju s slovesom, ki teče o njem, nikoli ne napada, ampak se vedno izključno brani. To pa počne res dobro.

Zaradi prisotnosti hitrega in ognjenega Marsa ter sočasno počasnega in skrivnostnega Plutona vlada znotraj osebe, rojene v tem znamenju, stalen notranji nemir, ki ga navidezno ravnodušna fasada sicer precej dobro skriva. Zaradi tega je Škorpijon vedno pozoren in pripravljen na vse, kar pa ga praviloma vodi h kroničnemu nezaupanju do vsega in vsakogar okoli sebe.

Škorpijon deluje tiho in pritajeno, pri doseganju ciljev pa ne pozna ovir, žrtev, skušnjave in sentimenta. Največji motiv za akcijo je izziv, kajti Škorpijon se vedno vpraša, ali lahko obvlada situacijo, na katero je naletel. In čim večja je ta ovira, tem večji je njegov motiv.
Privlačijo ga težke in zahtevne naloge, kajti le pri takšnih se lahko izkaže. Posebno mu je všeč polje medicine, zlasti kirurgije (saj sta mu kri in rdeča barva pri srcu), zatem kemija, novinarstvo, bankirstvo, pa tudi detektivske in vohunske dejavnosti.
Na njegovem segmentu zodiaka se srečujeta principa izgradnje in rušenja, sam pa je konstruktiven, rekonstruktiven ali pa destruktiven. Včasih je dovolj ena sama opazka ali pa celo samo beseda, pa že prične z uničevanjem tistega, kar je zgradil, trganjem spon in podiranjem mostov. Ta kontroverzna osebnost je prava težava za okolico, ki ne premore toliko intenzivnosti.

Škorpijon ima rad denar, saj mu daje občutek moči in neodvisnosti, vendar ob tem nikoli ni skop. Še več, pogosto se dogaja, da kak Škorpijon velike denarje vloži v neko aktivnost samo zato, da bi potešil svojo željo ali pa – skrito slabost.

V ljubezni lahko Škorpijona samo ljubimo ali pa sovražimo, vmesnih možnosti ni. Njegova posesivnost in ljubosumnost sta kakor koprena, ki mu onemogoča spoznati partnerjeva dejanska čustva. Ker je Škorpijon po naravi strasten in globoko čustven, pa tudi čuten, ima spolnost zanj velik pomen, ponavadi celo predstavlja bistven temelj njegovim ljubezenskim zvezam.
Prav spolni organi so tisti, ki so pri Škorpijonih najbolj na udaru, zato osebam, rojenim v tem znamenju, ne priporočamo prehladiti si rodila in spolovila, torej sedeti predolgo na hladnem kamnu ali betonu, raje naj pazijo na dovolj toplo obleko. Poleg tega imajo Škorpijoni težave tudi z vnetji in nalezljivimi boleznimi.

Še bolj kot pri drugih znamenjih zodiaka sta pri Škorpijonih opazna dva tipa, ki ju nekateri najraje imenujejo “višji tip” in “nižji tip”, včasih pa je navzven tipa videti tudi kot telesna višina.
Prvi je znan po svoji naravnost neverjetni samokontroli in izredni samozavesti. Svoje prirojene občutljivost in intuicijo zna izkoristiti kot le redko kdo za najvišje mogoče cilje, recimo na področju duhovnosti, raziskovalne sfere in prodiranje v nepojasnjen ter temačen svet skrivnosti in magije. Zaradi naravne sposobnosti upravljanja s svojimi čustvi in umom se Škorpijonom redkeje kot drugim dogaja, da bi na poti raziskovanja globokih resnic prešli korak, ki znanstvenika loči od norca in izgubljenca.
Ta tip Škorpijona intuitivno filtrira vse svoje vtise, pa tudi frustracije in komplekse, poleg tega je pravi vzor častne in pravične osebnosti, vdan in nezamenljiv prijatelj. Kljub vsemu pa lahko iz njega nastane ogorčen sovražnik vsakomur, ki si drzne njegove poštene in vdane namene izigrati.
Svet vizije in sanj zanje predstavlja velik potencial raziskovanja, zato se lahko uspešni ukvarjajo z zdraviteljstvom, zdravilnimi zelišči in celo z nadnaravnimi pojavi. Ti obrobni svetovi Škorpijonom pogosto pomenijo tudi naravno kompenzacijo za vse slabe izkušnje z ljudmi ter pomanjkanje ljubezni in odobravanja.

Je pa med Škorpijoni mogoče najti tudi t.im. “nižji tip”, ki je v veliki meri nasproten vsemu tistemu, kar smo zapisali doslej. Zanj je bolj kot rdeča značilna črna barva, bolj kot konstruktivnost mu pristoji destrukcija, uničevanje, še najbolj pa je znan po njegovem uživanju v lastnih in tujih slabostih, stalno na meji sadizma in mazohizma, ki se v marsikaterem Škorpijonu celo prepletata. Pogosto gre pri tem za splet vzrokov, katerih izvor je v lastnih negativnih izkušnjah, med vzroki pa lahko najdemo tudi telesne hibe ali duševno ali seksualno neravnovesje.
Vsekakor je take vrste Škorpijon mračen, razdiralen, zajedljiv, neznosno ciničen in zloben, če pa se mu zgodi, da zaide na stranpoti človečnosti, tolerance in morale, pa ga na tej poti rušenja in samouničevanja prav nič ne more ustaviti. Da bo na koncu poti pokončan sam, ni dvoma, vprašanje je le, koliko drugih žrtev bo zahtevala ta njegova pot.

K sreči tovrstni razdiralni Škorpijoni niso v večini, zato imamo možnosti, da v osebi iz tega znamenja najdemo skrajno zvestega prijatelja, sposobnega vsakršnega odrekanja, da bi doprinesel k skupni stvari ali kakemu višjemu cilju. Tisti, kdor zna pozitivno obrniti in uporabiti Škorpijonove izjemne sposobnosti, je lahko srečen, da ga ima ob sebi.

Škorpijon dela izrazite razlike med ljudmi. Pri določanju, kdo vse bo sestavljal njegov najbližji krog znancev, je izjemno selektiven, zahteven in kritičen. Tudi sicer je njegov sistem vrednotenja edinstven, čvrst in večini ostalih ljudi popolnoma nejasen.

Tako kot je škorpijon (strupena živalca) deležen odpora in sovraštva, se tudi ljudem, rojenim v tem znamenju, ne godi dosti bolje. V glavnem imajo ljudje to znamenje za “najslabše”, čeprav kaj takega seveda ne obstaja. Vzrok za to verjetno leži v radikalnosti (in “črno-belosti”) Škorpijonov, omahljivce vseh znamenj pa navadno najbolj moti Škorpijonova čvrstost in prepričanost v svoj prav. Ljudje jih imajo za razdiralne osebnosti, ki uničujejo vse pred seboj. To ravno ne drži, pač pa gre take obtožbe prej pripisati občudovanju ali pa strahu pred njihovo odločnostjo, neustrašnostjo, trdnostjo in močjo. Ker jim ponos in dostojanstvo izredno veliko pomenita, si ne dovolijo, da bi svetu pokazali, kako zelo čustveni so. Kljub temu pa bodo svojo napako vedno odkrito in neposredno priznali.

 

ŠKORPIJON IN DELO

V poklicu je Škorpijon izredno resen, odgovoren in vztrajen. Četudi pri delu morda videti nasmejan in sproščen, pa je to pogosto varljivo: Škorpijon ima namreč vse zelo dobro pod kontrolo. Je tudi odločen in vedno pripravljen na akcijo. Če se zavzame, ni težave, ki je ne bi zmogel rešiti. Pri tem ne odstopa in ne pozna kompromisov, vse dokler problem ni odpravljen, poleg tega pa velja, da je motiviran toliko bolj, kolikor težak problem ima pred sabo. Njegov motiv je namreč “premagati”. Nadrejeni ne smejo pozabiti, da Škorpijon ob tem pričakuje tudi ustrezno materialno nagrado, čeprav o tem govori le redko. Še pomembnejši od tega pa je njegov nezmotljivi občutek, ali je dovolj cenjen in priznan ali ne. Z laskanjem ga ni mogoče pridobiti ali se mu morda odkupiti, saj v trenutku oceni, kaj se skriva za lepimi besedami. Če ima sogovornik kaj za bregom, tega Škorpijonu ne more skriti.
Škorpijon le redko pristane na sodelovanje ali na pomoč drugim, saj je v poslovnem smislu preveč neodvisen, da bi se lahko podredil disciplini skupinskega dela. Zelo je ambiciozen, čeprav to navadno skriva. Nadarjen je za poklice, ki zahtevajo raziskovanje, ni pa rojen za delo, ki zahteva planiranje in organizacijo, saj je nagnjen k zapletanju težav. Prav tako ne mara rutine. Motivirajo ga težka dela in izredno rad opravi nalogo, ki je nekdo pred njim ni zmogel. V takih situacijah daje vse od sebe. Še nekaj je zanj zelo značilno, in to je odpor proti kakršnemu koli izgubljanju časa. Prej se bo zgodilo, da bo kako stvar napravil prehitro, kot da bi zavlačeval in pridobival na času. Njegovo poglavitno vodilo je torej rezultat, pred višino plače pa je vedno pripravljen postaviti možnost napredovanja v službi.
Če Škorpijon česa ne prenese, potem je to mešanje v njegovo delo, neresnost, nedoslednost in kritika pa ga znajo dodobra spraviti s tira. Če pride do težav ali pa če napravi napako, se praviloma najmanj opravičuje med vsemi znamenji – raje napako čim prej popravi. V tem tudi leži ena od skrivnosti njegove učinkovitosti in uspeha.
Za prihodnost ima praviloma velike načrte, vendar o njih ne govori. Nasploh je skrivnostnost eno od njegovih najmočnejših orožij, poleg pronicljivosti, samozavesti in potrpežljivosti, seveda.
Poklici, ki naj bi bili pravšnji za Škorpijona, morajo vsebovati pravo mero možnosti za raziskovanje, boja z nevarnostmi in ovirami, sploh pa svobodo delovanja. Z eno besedo: Škorpijon potrebuje izziv. Je ambiciozen in podjeten, ima jekleno voljo, je pa precej nepredvidljiv. Če mu uspe vzpostaviti in zadržati ravnotežje med zbranostjo in hladnokrvnostjo ter premočnimi čustvi, mu na poti do cilja, ki si ga je izbral, ne stoji prav nič.

ŠKORPIJON FIZIČNO

Če je škorpijon živalca, vedno pripravljena na pik, potem lahko tudi od osebe, rojene v tem znamenju, pričakujemo podoben videz. Kost, kita in mišica, brez odvečne maščobe, človek, ki si ga predstavljamo, kako obvladuje največje napore. Morda še najboljša primerjava je alpinist. Morda nekoliko nagnjen naprej, vsekakor pa z videzom, da je na akcijo pripravljen vsak hip, takoj.
Še najbolj nas bo vznemiril njegov pogled. Prodoren je, z lahkoto pride skozi nas vse do malih možganov. Njegove oči so zelo temno rjave, brez kakega čokoladnega pridiha kot pri Rakih, in vrtajo. Tudi če ima zaradi kake posebnosti oči kake druge barve, je njegov pogled značilen in izjemno močan, ne spusti ga, ampak to storimo mi, ker je težko zdržati …
Obstaja pa tudi drugi tip škorpijonove postave. Čokat, nabit, z močnim in vzdržljivim trupom, na katerega so nameščeni udi, roki in nogi. Morda težko opisljivo, a ko srečamo tako osebo, je takoj jasno, kaj pomeni ta zapis.

Škorpijonu pripisani deli telesa so spolno organi in izločila. Pri tem ne smemo pozabiti ne na prostato ne na dimlje kot predel in ne na ledvične kamne, ki kot (hudo boleč) izloček ne spada v domeno Tehtnice (ledvice), ampak Škorpijona.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Škorpijon doživlja ljubezen z vsem svojim bitjem, zato tudi od partnerja zahteva popolno predajanje. Njegova ljubezenska igra se včasih nahaja na robu nevarnosti. Tu ni miline, lepote in gracije, tu je izzivanje, uživanje in smeh, pa tudi sumničenje, bitka za oblast in trpinčenje. Ljubezen s Škorpijonom ni lahka stvar.
Nekoliko drugače je tedaj, kadar je zaljubljen. Takrat je neskončno čustven, a tudi občutljiv. Edino tedaj popušča, edino tedaj je poln razumevanja. S svojim ljubljenim (ali s svojo ljubljeno) deli vse, od časa, energije do notranjega bogastva.
Škorpijon velja za najbolj seksualno znamenje v zodiaku. Pa ne zaradi tega, ker bi najbolje obvladal različne tehnike, temveč zato, ker tudi tu pronica v bistvo svojega partnerja ter začuti njegov odziv, nagnjenja in želje, poleg tega zna iz partnerja/partnerke izvleči najgloblje strasti in tudi malo pokvarjenosti. Spolna igra s Škorpijonom nima nič skupnega z romantično ljubeznijo ob svečah, na katero prisegajo na primer Tehtnice. Škorpijon ne pozna meja niti v spolnosti, poleg tega zanj ni nič nemogoče, zato je seks z njim vsekakor nekaj posebnega.
Kadar osvaja, je neverjetno šarmanten (očarljiv) in igra na dve karti – karto strasti in želje ter karto inteligence. Kasneje postane zelo zahteven, zato življenje z njim ni mirno in spokojno, temveč polno doživetij, preobratov, strasti in skrajnosti.
Običajno mu pripisujejo ljubosumnost, kar pa je napaka. Zelo je sumničav in vsakogar preizkuša, v primeru, da odkrije prevaro, se včasih tudi malo trpinči. Če naj bi prevaral sam, potem se navadno ne upira skušnjavi, pri čemer pa je to zanj prej stvar intelekta, plesa po žici in sladkega izziva kot pa nekakšne potrebe. Kljub vsemu pa je dovolj trden in močan, da tudi v primeru ljubezenskih konfliktov ostane na mestu in se ne umakne. Izrazito ne mara sprenevedanja; pri njem morajo biti stvari jasne, sicer je pripravljen vrtati ali pa nastavljati zanke, da bi ugotovil, za kaj v resnici gre.
Edina pogodba, ki za Škorpijona kaj velja, je ustni dogovor oziroma stisk roke. Podpis v poročno knjigo zanj nima nobene veljave, če se za trdnost zveze ni odločil sam. Isto pa seveda velja tudi za zakon sam.

DVANAJST ŠKORPIJONOVIH ZVEZ

ON

Moški, rojen v tem znamenju, je pravi primer absolutista. Njegova stališča, prepričanje in predvsem občutek simpatije ali antipatije pride na dan že kar ob prvem srečanju; rekli smo že, da pri njem obotavljanja in rezerve ni. Že kar v začetku je torej jasno, ali je za stvar ali ne. Predsodkov, tako družbenih kot moralnih, Škorpijon nima, zato je čisto mogoče, da se bo zapletel s kakšno precej sumljivo osebo. Njegova ljubezen je strastna, a ne preveč stalna in stabilna, saj včasih prehaja iz predanosti v ljubosumnost, iz strasti v hladnost in obratno. Poleg vsega si včasih za želi kaj nemogočega, nedosegljivega ali pa vsaj prepovedanega. Vzburjenje je zanj globoko intimna zadeva: nežen dotik dojke ga ne vznemiri nič manj in nič več kot močan udarec! Zaradi tega najdemo med Škorpijoni tudi sadiste in druge, ki iščejo čisto drugačne izzive od tistih, na katere prisega velika večina ljudi. Za Škorpijona prepovedanega sadu ni, je le doživetje, ki pa mora biti seveda intenzivno. In ker se že tako in tako spogleduje s smrtjo, torej nečem, kar je že “čez”, ga tudi nekakšna prepoved ne more ustaviti pred iskanjem vedno novih in novih izzivov.
Če bi nekoliko več dal ne mnenje, prepričanja in čustva drugih, bi si lahko ustvaril naravnost idealno zvezo – a potem to ne bi bil več on! K sreči je Škorpijon najbolj prijateljski znak v zodiaku, zato imajo njegove zveze kljub iskanju skrajnosti dovolj trden temelj za svoj obstanek.

ONA

Škorpijonka je strastna, ljubosumna, izključujoča, muhasta in prepolna raznih zahtev. Na prvo mesto lestvice priljubljenih tem brez dvoma postavlja ljubezen, to pa jo pogosto pripelje do zelo zapletenih čustvenih situacij, ki jih je težko rešiti. Po naravi je stalno nezadovoljna, a če najde ustreznega partnerja, postane v hipu vdan, hvaležna in zvesta žena. Toda do tega ne pride tako kmalu – v osnovi je prepričana, da tako in tako ne obstaja “tisti”, ki bi zadovoljil vsa njena pričakovanja; zaradi tega tudi precej menja tako partnerje kot tudi posteljo. Erotične igrice je pri tem ne privlačijo – veliko več ji pomeni možnost, da partnerja vzburi, osvoji in potem zavrže.
Kvaliteta zanjo ne igra pomembne vloge, kvantiteta pač. Ljubezni mora biti torej veliko, poleg tega mora biti absolutna, polovičarstva tudi ona ne prizna. Njen nesporni ideal je moški, ki bo v njej znal prebuditi Žensko in ki bo istočasno dovolj močan, da jo bo sposoben z močjo svoje osebnosti tudi pokoriti in jo zadržati “pod kontrolo” – čeprav pa se je prav proti temu pripravljena boriti do zadnje kaplje krvi. V njej sami torej najdemo veliko nasprotij, in če ji partner preveč pusti dihati, ga bodo ta njena nasprotja počasi uničila.
Škorpijonka najbolje od vseh žensk izkorišča spolnost za dosego svojih ciljev, tudi recimo za kaznovanje in maščevanje. V tem je nenadkriljiva. Poleg tega nikoli ne pozabi storjenega ji dejanja in je nikoli ni strah. Z njo živeti ni lahko, razen če jo imamo absolutno na svoji strani. Kako pa to doseči, to pa je že ena od umetnosti življenja

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.