Portret Kozoroga

VLADAR VIŠAV

Kozorog je kardinalno znamenje zemeljske narave, ki traja od 22.12. do 20.1., torej v času, ko traja najbolj ostra zima. Simbolika Kozoroga je – podobno kot velja za njegovega vladarja, Saturna – v koncentraciji hladu in teme, odpovedovanja in omejitev.
Kot nekateri drugi znaki ima tudi Kozorog dvojno naravo in zelo nasprotujoča si nagnjenja. Slikovni prikaz njegove simbolike je mitološko in neresnično bitje z zgornjim delom, podobnim gorskemu kozorogu, opremljenem z bogatim zavitim rogovjem, in s spodnjim delom, podobnim ribjemu repu – po eni strani teži k višinam, drugi pa ga vleče v temne globine.
Kozorog je tip velike ambicije in preokupiranosti z lastnim uspehom. Nobeno znamenje ni toliko obsedeno/zavzeto z uspehom, materializmom in financami, kot je Kozorog. Vztrajen je in sprejema vse vrste izzivov. Rad ima višave in pleza vse višje, vse višje. Njegova težava se pojavi, ko pripleza na vrh … kajti od tam se ne da splezati nikamor več. A naj leti še tako visoko, kadar pade, pade zelo nizko.

Glavni razlog za njegovo zapetost in pesimizem je njegov planetarni vladar, ledeno hladni Saturn, ki v astrologiji “skrbi” za omejitve, ločevanje, duševno trpljenje in skušnjave, pa tudi za težnjo po oblasti. Njegove dobre lastnosti pridejo najbolj prav asketom in vsem tistim, ki so se za dosego čim višjih ciljem sposobni in pripravljeni odpovedovati ter žrtvovati.
V svoji naravi ima veliko željo po nadrejenem položaju, istočasno pa je zelo nestrpen do vsake avtoritete in nadvlade nad njim. Priskrbeti si želi najvišji možni socialni položaj in vlogo prevladujočega, pri tem pa se bolj kot kdorkoli drug trudi korektno in dosledno opraviti svoje obveznosti. A njegove želje so pogosto megalomanske, sam pa za dosego njihove izvršitve ne izbira sredstev, predvsem zato, ker ne vidi svojih meja. V takih trenutkih pride na sceno Saturn, ki ga spusti na realna tla, včasih celo čisto do dna.

KOZOROGOVE KVALITETE …

Kot rečeno, je Kozorog znak višine in materialnih teženj. Pripadniki tega znamenja že navsezgodaj razmišljajo o svoji prihodnosti, pri čemer se ves čas zavedajo težav, ki jih čakajo na poti. Pripravljeni so na vse vrste izzivov in se ne ustavijo že pri prvi oviri, ampak se postopno izgrajujejo skozi vztrajne napore in številne izkušnje.
Kozorog je stalen in temeljit, zanesljiv in trden, obenem pa le redko zadovoljen s svojimi dosežki. Njegova zahtevnost je visoka, kar prav gotovo velja bolj za poslovno področje kot pa za zasebno življenje in izbiro primernega partnerja, kjer se kar hitro zadovolji z ustaljenim prototipom, od katerega pričakuje oboževanje ter priznavanje veličine in moči, neredko pa tudi popolno pokornost.
Ker je sam sposoben za vsakršno odrekanje, to isto pričakuje in zahteva tudi od drugih, pri čemer nikakor ne trpi lenobe in neodgovornosti. Veliko razmišlja o sebi. Pri tem je zelo kritičen in se zaveda svojih pomanjkljivosti, vendar ne mara, da ga nanje opominja kdo drug. Želi si doseči spoštovanje s strani drugih, pa tudi spoštovanje z njihove strani, a ne za vsako ceno – sam sebi je najbolj strog sodnik.

Kozorog ne mara sprememb, razen tistih, ki vodijo k izboljšavam, pa tudi istih, ki izpolnjujejo njegove želje. Čeprav je po naravi zelo varčen, pa mu ni škoda denarja za vse tisto, kar mu bo prineslo udobje in ugodje. Ima zelo pretanjen okus, ki pa je obenem praktične narave. Rad ima dragocene in drage stvari ter stare ali unikatne predmete, zelo ceni pravo umetnost. Če ima dovolj denarja za to, je nagnjen k ustvarjenju prave umetniške zbirke.
Najraje ima tale zaposlitve, ki od njega zahtevajo predanost in vztrajnost ter nakazujejo velik in viden uspeh. Rad se dvigne nad druge in rad dobi možnost, da pokaže vse svoje sposobnosti.
Tako ženski kot moški pripadniki tega znamenja so svojeglavi in vztrajni, ne glede na svoja čustva in resnične želje. Zaradi tega so kot partnerji pogosto naporni in vsaj malo distancirani. Zelo se bojijo izdaje, čustveno so zelo občutljivi, zato jim vsako, še posebej pa zgodnje razočaranje na tem področju pušča globoke rane.

… IN NEPRIJETNA PLAT ZNAČAJA

Po drugi, manj prijetni strani pa je Kozorog tako mrakoben in pesimističen, da polagoma postane nezaželen v vsakem okolju, kar posledično načne njegov notranji mir in srečo. Tak človek trpi zaradi različnih strahov in fobij, iz česar lahko nastane prava paranoja. Boji se revščine, ponižanja in izgube ugleda, zato se za vsako ceno trudi izogniti temu, pri tej težnji pa lahko celo izgubi svoj občutek za mero in realnost, pa tudi etiko.
Take vrste Kozorog je nagnjen v primeru, da doseže visok družbeni ali profesionalni položaj, v čim večji meri izkoristiti dosežene možnosti, pri čemer zna tiranizirati svojo okolico, zlasti podrejene, morda celo lastno družino. Po naravi je konzervativen, bolestno trmast in nesposoben za kakršno koli spremembo, napredek ali razvoj. Vsakogar, ki se mu postavi na pot, je sposoben neusmiljeno ali celo surovo kaznovati. Sčasoma postane osovražen, vendar pa ga to praviloma moti samo do te mere, da se v bodoče še bolj trudi uveljaviti svojo voljo, prepričan, da ima prav in da je na pravi poti.

PREDVSEM ZANESLJIVOST

A naj ga občudujemo ali pa sovražimo, moramo Kozorogu priznati, da nam njegova trdnost pogosto pride prav, ker je tip človeka, pri katerem vedno vemo, pri čem smo, in od katerega lahko pričakujemo stalnost, konstruktivnost, zanesljivost in lojalnost. Kozorog natančno ve, kam spada, njega ne premakne vsaka sapica. Če potrebujemo zanesljivo mnenje prijatelja, ki ne bo podložno trenutnemu razpoloženju ali modnim usmeritvam, ki se spreminjajo iz dneva v dan, potem ga lahko dobimo prav od Kozoroga. Res pa je, da bo svojo oceno podal tudi v primeru, da nam to ne bo všeč, pri čemer se pogosto zgodi, da ga bo opremil še z moralno pridigo ali kakšno drugačno lekcijo, pričakujoč od nas, da bomo znali sprejeti nauk in se iz njega čim več naučiti. In če nismo sposobni tega, je to seveda naš lastni problem, vsaj tako je prepričan “naš” Kozorog. Od njega se lahko naučimo marsikaj, tudi spoznanja o sebi, bolje rečeno o vsem tistem, kar manjka v našem značaju in on ima.

 

* * *

 

KOZOROG IN DELO

Za Kozoroga velja, da svojo izpolnitev vidi v delu oziroma v ugotovitvi oziroma vtisu, da je koristen za skupnost. Do prvega Saturnovega povratka, se pravi do nekako devetindvajsetega leta, se predvsem uči in zelo počasi dozoreva. Ni slučajno, da se temu prehodu reče “slovo od mladosti” (kot je to prvo življenjsko črto imenoval Prešeren). Od tu dalje gre življenje namreč drugače, ni več časa za igro in raziskovanje zmožnosti. Povedano seveda še najbolj velja za Kozoroge, pa tudi za tiste, ki so Kozorogi v podznaku ali pa imajo zelo blizu ascendenta Saturna, ki je vladar temu znamenju. Tudi če je Kozorog zaposlen pred tem časom, to še ni tisto pravo, pa naj gre za to, da z delom ni zadovoljen ali pa da ima težavne odnose z nadrejenimi. Dozdeva se mu, da se mu nesreče in problemi kar vrste, tako da navadno ni srečen s svojo kariero.
Kasneje je povsem drugače. Kozorog je kakor vino: starejši je – boljši je. Obveznosti pri delu jemlje kot nekaj samo po sebi umevnega, usmerja se k bolj ambicioznim ciljem in k iskanju najbolj optimalnih poti, da bi do teh ciljev tudi prišel. Glede na njegove lastnosti, o katerih smo marsikaj že rekli, kozorog svoje cilje praviloma tudi doseže – nato pa si najde nove cilje in tako vedno znova. Nikoli ni zadovoljen in videti je, da nikjer ni tistega vrha, ki bi izpolnil njegove apetite. Njegovi morda pozni uspehi so posledica naporov, vztrajnosti, sistematičnosti, konstruktivnosti, psihofizične moči in smisla za popolnost.
Kozorog nerad menja zaposlitev, ker je eden temeljnih predpogojev za njegovo delo in spokojno življenje varnost. Nezaposlenost ali pa negotovost nasploh sta zanj prehudi izkušnji. Nadarjen je za poklice, ki vsebujejo razmišljanje in počasno ter temeljito delovanje. Zanima ga tudi vse, kar je povezano s preteklostjo, pa tudi s časom, na primer zgodovina, arheologija, antropologija in podobno. Šola in uči se skozi celo svoje življenje in mu ni niti najmanj nerodno, če je med študenti najstarejši. Pred očmi ima namreč višji cilj, in to je dovolj velik razlog za neumorno delo.

KOZOROG IN DENAR

Kadar medsebojno povezujemo ta dva, nam najprej pade na misel nalepka “skopost”. S tem Kozorogu seveda delamo krivico. Njegov čut za varčnost in odtrgovanje je pogojen zelo logično. Poglejmo.
Kozorog se rodi v času, ko je narava najbolj neprijazna med vsemi letnimi časi. Hrane ni na pretek, zato moramo imeti zaloge. Toplote ni, zato hlepimo po njej in jo ohranjamo pri življenju. Z denarjem moramo nekako preživeti do spomladi, ko si bomo spet lahko pridelali kaj iz zemlje. Vse to so momenti, ki pogojujejo Kozorogov odnos do denarja in dobrin nasploh.
Velika krivica je tudi očitek, da je zahteven in varčen le tedaj, kadar gre za druge. To namreč ne drži. Kozorog odteguje najprej sebi in šele nato drugim, res pa je, da pri tem ne pozna ne milosti ne sentimenta. Nikakor ne more razumeti, da se kdo iz njegove okolice ne more odpovedati najmanjši stvari, ko pa se sam (Kozorog) lahko odpove čemurkoli. Na ta način često zaleze v težave z ljudmi okoli sebe.
Ker ima občutek, da do denarja ni lahko priti, poleg tega pa ima vedno v mislih varčevanje, zna s financami rokovati bolj preudarno kot kdorkoli drug, pri tem pa pokaže tudi zavidljivo raven zanesljivosti. To pa so že kvalitete, ki mu jih zavida marsikatero drugo znamenje v zodiaku.

 

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

V ljubezenskem življenju je Kozorog zelo resen, zvest in nadvse spoštuje dom, družino in zakon. Za odprtje svoje notranjosti mora imeti močan občutek varnosti, zaradi česar v principu potrebuje dolgotrajno in preizkušeno zvezo. Na področju čustev je zelo zahteven. Če naj bi si ogledali, kako v ljubezni (in na ljubezen) reagira tipičen Kozorog, moramo tokrat ločiti ženske in moške pripadnike znamenja.
Če je Kozorog zahteven osvajalec, pred katerim niso dovolj trdna nobena vrata in ki zna tudi pomisliti na “nekaj zraven” (oziroma “skok čez plot”), pa za Kozoroginjo to ne velja. Le-ta je namreč pravi primer ženske, ki se zaljubi le enkrat samkrat in je ljubljena oseba tudi edina, ki se ji Kozoroginja preda. Kadar stori to, pri tem ne pozna zavor. Nikoli ne gleda naokoli, flirti, koketiranje in lahkotne zabave z mastnimi vici je ne zanimajo. Ravno nasprotno jo to kvečjemu razjezi ali odvrne. Resnost odnosa je zanjo sveta stvar in to je potrebno globoko spoštovati, če naj bi odnos sploh stekel, kaj šele, da bi se obdržal. Kozoroginja jemlje vse zelo zares.
Sicer pa Kozorog o ljubezni, spolnosti in čustvih govori skorajda le v skrajnem primeru. To seveda ni znak, da ne pozna ljubezni ali da mu le-ta nič ne pomeni. Ravno nasprotno Kozorog izrazito hlepi po toplini, nežnem dotiku in ljubezni, le da tega nikoli ni voljan priznati. Njegov močan prirojen strah, da ne bo sprejet in da ni ljubljen, je tako močan, da je tipičen Kozorog praviloma vedno zapet in močno zavrt. Če potrebuje karkoli v življenju, potem je to možnost, da bi se znal sprostiti. Če bi mu namreč uspelo to, potem bi lahko zadihal s polnimi pljuči in na svoji življenjski poti dosegel raven, ki bi že mejila na popolnost.

ON

Kot zakonski mož je resen pravičen, marljiv, odgovoren in izredno zanesljiv, po drugi strani pa tudi zelo konzervativen. Njegovi bližnji nimajo veliko pravice do gibanja, če jim tega ne dovoli. Njegov ideal je, da vsi v skupini počno tisto, kar morajo početi, saj to zagotavlja, da se sistem nekega dne ne bo zrušil. Zaradi tega podeljuje svojim bližnjim naloge, pri čemer jim ne prizanaša, pogosto pa sebe obravnava drugače, bolj tolerantno. Naj še tako skriva, je Kozorog po svoji naravi kljub vsemu precej samoljuben.
Njegova strast je močna, intenzivna in kratkotrajna – spolnost smatra prej za dolžnost kot pa za igro oziroma nekaj lepega. Romantika mu je tuja, tudi kadar je zaljubljen, nikoli ne izgubi nadzora nad seboj. Čustev ne kaže navzven, saj se boji, da bo ranjen. Predvsem pa izrazito ne mara posmehovanja, zato mu tega nikar ne privoščimo. Kazen, s katero nam bo vrnil storjeno mu sramoto, bo dolga in neprijetna.
V postelji postane presenetljivo sebičen in ga užitek partnerke ne zanima kaj dosti. Prav tako ne misli na neželeno nosečnost; to je njena domena. Načeloma je zvest, vendar pa si dovoljuje razmišljanje tudi o kakšnem izletu v kak drug objem, gorje pa ženi, če si omisli kaj takega!

ONA

Po naravi je sramežljiva, vase zaprta in resna, pogosto je sužnja lastnih navad. Vse svoje napake zna izvrstno prikrivati, res pa je tudi, da se niti s svojimi nespornimi kvalitetami ne postavlja naokoli. Navzven je videti hladna in nepristopna, včasih celo neprijazna in surova. Seveda je v njeni notranjosti vse nekaj drugega: občutljivo bitje, ki si bolj kot karkoli drugega na svetu želi topline, dotika, ljubezni in priznanja, da dobro dela in skrbi za vse ter da jo drugi cenijo in spoštujejo. Ker tega ne zna izraziti, se pogosto skriva za neprijetnim in odbijajočim vedenjem. Spogledovanje ji je zelo tuje.
V hiši ima rada glavno besedo in odreja, kdo bo kaj počel. Njena načela so zelo močna in jih ne spreminja kar tako, pogosto moralizira in od okolice zahteva pridrževanje pravil. Zelo je ponosna in ob sebi zelo rada vidi intelektualca.
Na prvi pogled je pri Kozoroginji videti, kot da ne bi bila rojena za ljubezen. V začetku se vedno brani, saj se boji, da bo prehitro popustila in izgubila ime ter čast, predvsem pa da bo ranjena, če se bo preveč odprla. Ko pa enkrat ugotovi, da ji s strani partnerja ne preti nobena nevarnost, se počasi odpre in izrazi svoj notranji ogenj. V postelji drugega za drugim odvrže svoje predsodke – ki jih ni malo – in postane izredna ljubimka. Za razliko od moškega, rojenega v tem znamenju, ima Kozoroginja veliko domišljijo, poleg tega v postelji pogosto prevzame iniciativo.
Če je prevarana, trpi, kot le redko kdo. Ker je rojena le za eno ljubezen v življenju, se po ločitvi Kozoroginja praviloma ne veže več. Še bolj pa je zanjo značilno to, da prevare nikoli ne oprosti. Z njenimi čustvi se tudi sicer ni dobro igrati.
Kakorkoli že, Kozoroginja je dobra, vestna in odgovorna mati, ki ničesar ne počne napol, za vse svoje delo pa si želi prejeti le eno – toplino in ljubezen. Če ji ponudimo to, bomo z njo lahko mirno odživeli preostanek življenja, ne da bi nam kaj manjkalo.

 

Naslednja objava bo na vrsti v petek, 8. marca, ko bo objavljen prvi del opisa Device.