Portret Device

DEKLE S KLASJEM

Devica, šesto znamenje zodiaka, zajema poslednje poletne dneve, obdobje neposredno pred jesenskim enakonočjem, zato je, tako kot vsa znamenja na prehodu letnih časov (Dvojčka, Strelec, Ribi), izredno spremenljive narave.
V simboliki tega znamenja pripada ključno mesto njenemu elementu – zemlji, njen najbolj pogost slikovni prikaz pa je dekle, ki v rokah drži klas ali snop žita. Obdobje Device je namreč čas poznopoletnih del, nabiranja plodov narave, priprav na zimo ter ocena vrednosti pridelka, kar pomeni tudi osnovno značilnost tega analitičnega in zadržanega znamenja.
Hitri in prilagodljivi Merkur (grški Hermes), glasnik bogov z Olimpa, je zaščitnik trgovcev, popotnikov in otrok, pa tudi tatov, potepuhov in prevarantov. V Devici daje velik pomen mentalni komunikaciji in spremembam, kar ji pomaga pri prilagajanju in družabnosti.

ZNAČAJ IN LASTNOSTI

Devica sodi med ženska spremenljiva znamenja zemeljske narave in s svojim pomenom označuje šesto hišo horoskopa. Označujejo jo veliko samoangažiranje, delo, požrtvovalnost, družbeno koristne aktivnosti, znanje in čistoča. Devica ima močno izražen kritični duh, se obremenjuje s podrobnostmi in se nagiba k perfekcionizmu. Kot posledica teh lastnosti se pojavlja pretirano dlakocepstvo pa tudi razna sumničenja.
Kritično oko Device bo hitro opazilo zunanji videz stvari in ljudi, predvsem pa ima občutek za estetiko ali higieno, čistočo in skrb za zdravje. Na njeno področje sodijo tudi materialna in denarna vprašanja. Za Devico denar pomeni varnost in samostojnost, zaradi svojega nepotrebnega strahu, skrbi in nepripravljenosti za tveganje pa lahko postane pretirano varčna ali celo skopa.

Devica se rada izobražuje, nenehno zbira in širi svoje znanje in pogosto postane pravi strokovnjak v svojem poklicu. Prav podrobnosti so za njo ključnega pomena, vendar se ji lahko zgodi, da ji neka skrajna analiza in temeljito razčlenjevanje – k čemer je nagnjena – zamegli pravo sliko in skrije bistvo stvari. Rojena je za intelektualne poklice, še posebno sta ji blizu medicina in psihologija. Živali obožuje in jih bo zelo verjetno imela kje v svoji bližini.
Device najpogosteje nimajo veliko iskrenih prijateljev niti veliko emocionalnih zvez. Čeprav gre v osnovi za prilagodljivo znamenje, pa Devica ni sposobna intuitivno prepoznati prave osebe, zato pogosto reagira napačno in v neprimernem času.
Za razliko od Leva Devica ne stremi po življenju na sceni in pred očmi javnosti ter zato raje pomiri svojo vest z dobro opravljenimi nalogami, kot pa da bi požela aplavz in priznanje okolice.

Z dobro postavljenimi planeti bo Devica uspešno opravljala svoj posel in zadane naloge ter s tem dosegla tisto stopnjo sposobnosti, ki ji bo omogočila uvid v širok spekter najbolj podrobnih podatkov. Zaradi svoje želje po obveščenosti se bo oborožila z vsem mogočim znanjem in izkušnjami.
Neugodno postavljeni planeti bodo Devico ovirali od otroštva dalje, saj bo ves njen trud v razne projekte ostal brez vidnih rezultatov. Njeni brezupni napori pri doseganju popolnosti in izguba dragocenega časa lahko samo poglobijo strahove in izgubo varnosti, zato se lahko začne izgubljati v morju nepravičnih kritik ter se tako paralizira zaradi nevidnih podrobnosti. Namesto nadebudnega perfekcionista lahko Devica postane neutruden tečnež in ciničen kritik vsega obstoječega.
Zaradi vedno prisotne sumničavosti in nezaupanja drugim ni sposobna računati na tujo pomoč, kar zanjo nemalokrat predstavlja pravo prikrajšanost, ki lahko privede do nezmožnosti uresničitve postavljenih načrtov.

Med “višjimi tipi” tega znamenja najdemo zdravnike, veterinarje, profesorje, tajnike in jezikoslovce, medtem ko med predstavniki “nižjega tipa” Device lahko najdemo samopomembne kritike, namišljene bolnike, omejene intelektualce ali “večne služabnike”.

FIZIČNI VIDEZ

Rojeni v tem zemeljskem znamenju sodijo med najbolj fotogenične v zodiaku. Običajno so tako kot vsa spremenljiva znamenja – razen Rib – sloke in visoke postave. Imajo visoko ali poudarjeno (pogosto izbočeno) čelo in poudarjene lične kosti, ošiljeno brado in dolg koščen obraz. Očesne veke so pogosto zelo opazne, ustnice tanke, lasje pa pri moških valoviti, pri ženskah pa pogosto neopazni, povprečni, celo sprani. Zaradi svojega vladarja Merkurja hodijo Device zelo hitro in energično, njihove kretnje pa so živahne in živčne. Veliko pozornost posvečajo svojemu videzu, urejenosti in čistoči, s pazljivo izbrano obleko dajejo vtis sproščenosti in svežine. V restavraciji jih bomo nezmotljivo spoznali po tem, da pobirajo drobtinice po mizi, stalno nekaj počno s prsti in se močno bojijo karkoli umazati.

ZDRAVJE

Znamenje Device vlada spodnjemu delu trebuha, želodcu, jetrom in prebavnemu traktu, zato ti organi najpogosteje obolevajo. K temu svoj delež prispevata tudi pretirana živčnost in neurejen način življenja, čeprav ti ljudje težijo k temu, da se vse postavi na svoje mesto.

DEVICA IN DELO

Pri delu si Devica navadno naloži več obveznosti, kot pa jih je sposobna izpeljati, vendar jo njen pretirani občutek odgovornosti žene, da se napreza tudi čez meje svoje lastne sposobnosti, da bi le opravila svoje delo na najboljši možni način. Nihče ni zadane naloge, zlasti kakšne dolgočasne ali kako drugače neprijetne, sposoben opraviti tako zvesto, natančno in vestno kot prav Devica, pa vendar se s tem nikoli ne postavlja.
Njena močno poudarjena samokritičnost in občutek za etiko postavljata Devico v prvo vrsto najzanesljivejših in najučinkovitejših delavcev v Zodiaku. Njen urejeni in nikoli počivajoči razum ne prenese zavlačevanja, zanemarjanja podrobnosti, vulgarnosti, nereda in zamujanja. Če jo vznemirimo, postane prepričljiva in živčna, jeza pa je ne mine kar tako, čeprav se navzven močno kontrolira in je običajno zelo hladnokrvna. Treba pa je reči, da Devica kljub izrednemu občutku za organizacijo in druge omenjene kvalitete ni (in tudi ne želi biti) direktorica ali samostojna delavka. Za kaj takega ji namreč močno primanjkuje iniciative, avtoritete, agresivnosti in premetenosti. Tudi če se znajde v vodilni vlogi, mora ob sebi imeti nekoga, ki ji bo odrejal poslovne korake, ki pa jih bo sama znala izvršiti na najboljši način.
Najbolj ji ustreza delo stran od javnosti, naravnost neprekosljiva pa je v položaju šefove desne roke. Njeno drobnjakarstvo in nestrpnost v pogledu tujih napak sicer izzivata antipatije njene okolice, res pa je, da je šef zaradi tega lahko prepričan, da končani projekt bistvenih napak ne bo vseboval. Njeno dojemanje poklica in dela ni v tem, da bi jo opazili ali da bi morda rada čim več zaslužila ali se povzpela čim višje, temveč v tem, da mora biti delo opravljeno. Najbolj ji ustrezajo vsi poklici, ki so povezani z uslugami, kontrolo ali raziskovanjem, pa tudi v založništvu, medicini in farmaciji, računovodstvu, prosveti, svetovanju itd. Njen poklic zavzema večji del njenega vsakdana in tudi prostega časa (če si ga Devica sploh vzame), če pa ni zaposlena, si bo delo in odgovornosti našla drugje: v skrbi za družino, otroke, gospodinjstvo, ročnih delih, raznih uslugah in podobno. Karkoli pa bo njen cilj, se ga bo trudila izpolniti v taki meri, da se čez njene rezultate ne bo mogoče pritoževati. Običajno bo šlo pri tem kar za popolnost. Eno od največjih zadoščenj za Devico je namreč zavest, da je nalogo dobro opravila in da so drugi z njenim trudom zadovoljni. To ji je potrebno tudi dati vedeti, vendar ob tem ne dramatizirati, saj obešanja svojih rezultatov na veliki zvon ne mara. Ob pohvali bo naredila vtis, kot da je ne sliši, v najboljšem primeru bo medlo rekla, da to “ni nič takega” – nato pa odhitela novim obveznostim naproti.

LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Devica se praviloma izogiba vsemu tistemu, česar ne razume ali ne more analizirati. Tudi ljubezen spada v to področje, zato jo Devica – na žalost vseh bližnjih – vedno zelo intelektualizira. Ker po eni strani stalno tuhta in tehta misli, besede in korake, po drugi strani pa si ne dovoli napraviti niti najmanjše napake, izgleda zelo preračunljiva in celo hladna. Pa v resnici sploh ni tako; gre samo za stalno prisoten strah in nesproščenost. Če naj bi Devica v ljubezni delovala brez hudih zavor, potem mora s partnerjem najprej doseči intelektualno zavezništvo, partnerstvo. Ljubezen na prvi pogled je zanjo nerazumljiva in nelogična, če pa se ji kaj takega že primeri, to zanjo pomeni hudo paniko. Tedaj se zapre, da navzven ni nič opaziti, medtem ko se notri žre in žre. Iz vsega povedanega je potem jasno, zakaj Devica nikoli ne naredi prvega koraka. Tudi je jasno, zakaj pri njej vse srčne zadeve potekajo tako zelo počasi in previdno.
Poljubljanje na ulici, glasno sanjarjenje in vse druge oblike javnega izražanja čustev so za Devico prava mora. Če ji to priredimo (pa čeprav nič hudega misleč ali pa celo nehote), se bo vsaj glasno zgražala, če že ne tudi pobegnila. Primanjkuje ji romantike, bolj kot hojo po mesečini ima rada večerjo v dvoje in dolg pogovor, seveda o resnih in treznih temah.
Podobno je tudi s spolnostjo. Pri Devici gredo te zadeve zelo počasi, pa tudi kasneje bi bilo dobro, če bi se znala otresti strahov, predsodkov in neprestanega analiziranja. Ko se zgodi kakšna nepredvidena malenkost, Devica takoj preuči, kaj in zakaj se je zgodilo. S tem izgubi precej časa, obenem pa ohladi situacijo in partnerjevo dobro voljo. Potem se seveda žre tudi zaradi tega. In tako naprej.
O zakonu razmišlja resno in trezno, vsekakor pa je zakon zanjo samo logična stopnja na skupni poti, zato Devica ni nagnjena h koketiranju, menjavanju partnerjev, izbiranju in preizkušanju. Če bi bilo po njenem, bi se – potem, ko bi se dodobra spoznala in ko bi bili ustvarjeni vsi pogoji – poročila s svojim prvim fantom, imela otroka ali največ dva in mirno brez stresov odživela svoja leta.
Kakorkoli že, z Devico je včasih težko, predvsem zaradi njene zapetosti. Po drugi strani pa je res, da je pri njej vedno jasno, na čem smo, saj ne prenese dvoumnih situacij. Zato je v čustvih stabilna, zna pogledati skozi prste in partnerju pomeni stalno pomoč in oporo. To pa so kvalitete, ki jih pri marsikaterem drugem znamenju iščemo zaman.

ONA

Ženske-Device ne krasi velika strast, pa tudi spontanost in sproščenost ji nista prirojena. V svojih nastopih je nevsiljiva, zadržana in hladna. Ker je nagnjena k večnim analizam in nesmiselnemu tehtanju razlogov Za in Proti, se bo težko odločila za kakršno koli rešitev. Zaradi vsega tega je prej ko slej pasivna in lahko se ji zgodi, da gredo mimo nje vse pomembne življenjske priložnosti. Od partnerja pričakuje pozornost in številne dokaze njegove ljubezni in spoštovanja, sama pa se bo potrudila izpolniti vse dolžnosti, katere partner pričakuje od nje. Njena odločitev za trajnejšo partnersko zvezo ali zakon je posledica dolgotrajnih priprav in skrbnega razmisleka o vseh prednostih in pomanjkljivostih.
Devica se izogiba kakršnemu koli nasilju ali burnim izbruhom ljubosumnosti. Nezvestobo svojega partnerja bo natančno analizirala, čustveno pa se ne bo pretirano obremenjevala. Njena nezvestoba je lahko posledica krize in brezizhodnih situacij, želje po spremembi ali potrebe najti nekoga, ki ji bo nudil dovolj podpore in tolažbe.

ON

Moški, rojen v znamenju Device, bo najverjetneje iskal popolno ženo, saj bi le takšna lahko izpolnila njegove velike zahteve in pričakovanja. Utrujen in razočaran od številnih brezuspešnih iskanj na koncu zelo pogosto sprejme takšno, ki je popolno nasprotje njegovih želja. Vedno prisotna mera razuma bo tudi njemu tako ženski Devici zmanjšala možnosti za užitek ter popolno predajo sentimentu in čustvom. Zaradi svojih visokih moralnih vrednot ima v primeru, da vzdržuje zveze z več ženskami hkrati, zelo slabo vest. Devica se nenehno trudi, da bi svoji partnerki vedno znova ugajal in izpolnjeval vse želje, pri tem pa seveda ne pozablja na materialno situacijo.
Ker sam nezvestobe ne označuje kot zelo slabo dejanje, bo svoji partnerki – seveda po podrobni analizi – oprostil manjše “telesne” izlete.