179katalonija-cov
0 stars

KATALONSKA VOJNA ZA GLASOVE

Uncategorized 

  • The Good

  • The bad

  • Total score 0.0

(For English version click here.)

 

Cel svet lahko opazuje neverjetne in grozljive slike ter novice iz Katalonije zadnjo nedeljo. In te scene ne prihajajo iz Sirije, Mjanmara, Palestine ali katerega drugega nasilnega konca sveta, ampak iz Evrope. Astrologi vedno iščemo širšo sliko ter predvsem povezavo med dogodki na Zemlji in gibanjem na nebu, zato na začetku postavimo nekaj iztočnic:
– kako ti neprijetni in neželeni dogodki vplivajo na prihodnost države
– kateri horoskop je veljaven za astrološki študij razmer v Španiji
– ali s pomočjo planetov in zvezd lahko razumemo položaj in reakcije
– ali se je bilo mogoče izogniti nasilju na dan glasovanja?

Za začetek povejmo, da astrologi za svoje delo potrebujemo izračune, ki jim lahko rečemo tudi horoskopi. Iskanje tovrstne karte za Katalonijo ni obrodilo sadov, kar pa se Španije tiče, imamo dva horoskopa, ki sta prikazana na slikah.
Prva (“stari horoskop”) predstavlja dan smrti tedanjega aragonskega kralja Juana II, s čimer je stopila v veljavo združitev Aragonije in Kastilje. (Vir: Nicholas Campion: World Horoscopes, primer 311). Druga karta, ki jo večina astrologov smatra za “veljavno” v primeru Španije, je narejena za trenutek inavguracije kralja Juana Carlosa II leta 1975 po padcu diktature generala Franca. (Campion, primer 312). Tretja karta je povezana z referendumom 1. 10. 2017. Uradno naj bi volišča odprli ob 9. uri, izračun pa je narejen za Barcelono, glavno mesto pokrajine.

179katalonija-1 179katalonija-2 179katalonija-3

Kar se nasilja tiče, vsebujeta obe španski karti kar nekaj zapisov o tovrstnih potencialih, vendar se stara karta bolj nagiba k širjenju, osvajanju in ekspanziji (močni Jupiter blizu ascendenta ter Venera kot vladar ascendenta in Merkur v deveti hiši, hiši tujine, raziskovanja in podobno) kot pa uporabi sile, nasilju in vojni. Še več, napeta in potencialno nasilna opozicija Marsa in Saturna ima dva odlična “izhoda”, Saturnova trigona z Venero in Jupitrom. Vsekakor gre pri tem horoskopu bolj za bogastvo in čezmorska potovanja kot pa za vojno …

Po drugi strani nam že prvi pogled na horoskop moderne Španije kaže Saturna, vladarja karte, na samem descendentu, točki, ki ponazarja, druge, nasprotnike in sovražnike. Ta planet ima sicer res trigon s Soncem (dolgoživost, trdnost, struktura, resnost), toda tudi neugoden kvadrat z Uranom, ki med drugim govori o ‘napetosti med novim in starim’. Na ta način je zavračanje katalonskega osamosvajanja s strani Madrida glede na te potenciale čisto pričakovano. Kaj pa nasilje? Poglejmo Sončev položaj – na 29. stopinji Škorpijona je, kar pomeni izredno močno izraženega Škorpijona. Ta je resnično izjemno prijateljski … a le dokler je prijateljski. Ker ko ni več, se bojmo tega na novo pridobljenega sovražnika! In navadno ni treba več kot za hipec časa, da se Škorpijon spremeni v sovražnika … Še več, v tej astrološki karti so izredno močno izražena (sicer kontrolirana) čustva, ki lahko zameglijo sliko ali pa razum (Luna kot fokus T-kvadrata), tako da je težko pričakovati, da bodo razumnost, razumevanje in zdrava pamet lahko prevladali v tej izjemni situaciji. Ker tej karti vlada tudi Uran, se zadeve kaj lahko odvijejo hitreje, kot bi želeli, ali pa jih premalo premislimo.
Tretja astrološka karta ne olajša položaja. Referendum je bil načrtovan v času dolgotrajne opozicije Jupitra in Urana, ki med drugim prinaša živčnost in nemir, čemur se v jeseni 2017 ne da izogniti. Poleg tega sta blizu skupaj Mars in Venera, ki v vse, kar počnemo, vnašata strast. Luna v Vodnarju (ki nakazuje težnje k neodvisnosti) se pokriva s potenciali iz modernega horoskopa Španije ter odpita vrata k neželenemu izidu dogajanja. Ne nazadnje ima ta karta tudi nasilni in nesrečni odnos/aspekt med Marsom in Saturnom, ki smo ga lahko opazili že v stari karti Španije, s tem, da je današnji kvadrat neprimerno bolj neugoden kot opozicija v stari karti. “Izhod” iz tega kvadrata je Pluton – to pa je res nekakšen izhod …

 

179katalonija-1-1 179katalonija-2-1Pri iskanju odgovorov na zastavljena vprašanja imamo astrologi na voljo kar nekaj možnosti. Recimo že prvi pogled na tranzite čez obe karti Španije nam v stari pokaže na stresno opozicijo Jupiter-Uran, ki se dotika Južne zanke (mdr. usodna točka) in Merkurja stare karte Španije, Saturn pa vstopa v njeno osmo hišo (kriza, preobrazba). Merkur (spremembe) je natančno na Plutonu Španije (torej gre za globoke in dolgo pričakovane spremembe, ki se kažejo kot neizogibne), medtem ko ‘strastna’ kombinacija Marsa in Venere pada na Saturna (ovire, frustracija, pravila, strahovi). Še več bi lahko našli v tej karti, a se lotimo naslednje.
Tudi v njej je živčna opozicija Jupitra in Urana zelo aktivna ter ne napada drugega kot kar Saturna, vladarja horoskopa! Pluton karte referenduma spreminja zgoraj omenjeni T-kvadrat v Veliki križ, kar je nedvomno ena od težavnejših kombinacij v astrologiji. Edini ‘izhod’ iz tega križa je kombinacija Marsa in Venere, ki se (Placidusov sistem hiš) bliža osmi hiši in s tem še enkrat več ne ponuja miroljubne rešitve. Sonce, ki nam dostavlja energijo in vitalnost, se skoraj dotika Plutona (kriza, razpad) moderne španske karte, kar zaokroža nabor informacij, da sta v dogajanja vpeta kar oba horoskopa države.

179katalonija-1-2 179katalonija-2-2Ko pregledamo karte sekundarnih progresij, opazimo progresiranega Marsa v natančni (partilni) konjunkciji z Uranom (šok) stare španske karte, vendar ta odnos enako kor Merkurjeva bližina vrhu druge hiše (vrednote; sprememba vrednot) počasi že slabi. Kar se moderne karte tiče, lahko vsakdo hitro opazi prog. ascendenta v izredni bližini vodilnega planeta tega horoskopa, Jupitra, in to zgolj 7 minut loka, medtem ko se samemu ascendentu karte bliža progresirana Luna. (Tu sta vpleteni znamenji Vodnarja in Ovna, obe aktivni, hitri, lahko tudi nasilni.) Še več, prog. Sonce v tej karti podobno kot tranzitni Pluton spreminja T-kvadrata v Veliki križ – in ko se v astrologiji neki pokazatelj tako jasno pokaže dvakrat, dilem o tem, ali to je pomembno ali ne oziroma ali se bo kaj zgodilo ali ne, ni več … Prog. Merkur je istočasno postavljen le 10 minut daleč od vrha karte, MC (status). Spremembe, spremembe …

179katalonija-1-3 179katalonija-2-3V karti solarnih lokov (“direkcije”) se skupaj postavljena Uran in Neptun približujeta Jupitru v 12. hiši stare karte Španije, medtem ko direktirana Luna že zapušča kvadrat s Saturnom (in kaže, da je do globoke notranje odločitve naroda prišlo že pred kakega pol leta pred referendumom). Toda tudi v tem primeru nam uporaba te tehnike več pokaže pri moderni karti države. Direktirana Venera je izredno blizu MC in Merkurju tega horoskopa (četudi gre tudi tu že za separativni aspekt), direktirani Saturn je točno na vrhu 12. hiše, direktirani Uran pa se približuje vrhu 11. hiše, ki po simboliki pripada prav njemu, torej se vrača ‘domov’ in bodo s tem težnje po neodvisnosti kmalu še toliko močnejše. Direktirana Luna se tu pojavlja kot nekakšen sprožilec, saj se približuje prej omenjeni tesni kombinaciji MC, Merkurja in Venere. Spremembe so torej že sprožene, jih lahko ustavimo?

179katalonija-1-4 179katalonija-2-4Čeprav za solarne povratke*, avtorjevo najljubšo prediktivno tehniko, velja, da so v mundani astrologiji le pogojno uporabne (o tem se da debatirati kdaj drugič), pa je treba omeniti, da Jupitra iz stare karte Španije najdemo natančno na tistem položaju (znotraj hiše, v kateri je nameščen), kjer lahko lociramo oktober 2017, prav tako tudi Merkur (spremembe) v drugi hiši vrednosti in stabilnosti. Toda spet je bolj zgovoren horoskop moderne Španije. Pluton na samem ascendentu tega letnega horoskopa ni najbolj obetaven potencial (temeljit pretres, preobrazba ali vsaj njen začetek; ekonom lonec, ki mu je odneslo pokrov; razpad), a tu najdemo še Marsa v prvi hiši (aktivnost, borbenost, tudi nasilje ali pa celo orožje!), opozicijo natalne Lune in solarne Venere v hišah 06/12, natalnega Merkurja v 9. hiši in Saturna (omejitve) v 11. hiši (prihodnost), ki so vsi (!) najbolj aktivni v času, ki ga lahko ocenimo kot “oktober 2017″. Vse to nam govori ne le to, da se bodo resne spremembe začele v toku tega leta, ampak prav zdaj, na začetku oktobra! (Opomba: čeprav to iz priloženih kart ni razvidno, pa gre za izračunana solarna povratka.)

Seveda je mogoč za študije uporabiti še druge astrološke prijeme, a se raje posvetimo izhodiščnim vprašanjem. Težko je postaviti trditev, kateri španski horoskop “velja bolj”, in to seveda z veseljem prepustimo španskim kolegom, vendar pa se skozi ves tekst moderni horoskop iz leta 1975 izkazuje kot tisti, ki v danem izjemno napetem in ključno pomembnem položaju kaže veliko več astrološkega stika in informacij. In če povežemo izsledke teh tehnik in se spomnimo, da tako tranzitni Pluton kot progresirano Sonce iz T-kvadrata delata Veliki križ ter da to pomeni, da je tranzitni Pluton dohitel progresirano Sonce prav v tem času, potem je pred Španijo velika preobrazba.

Vse uporabljene astrološke karte kažejo, da je bilo nasilje v tem primeru vsaj pričakovano, če že ne neizogibno. Lahko je biti general po bitki, a se vseeno 179katalonija-mapvprašajmo, ali se je z astrološkega zornega kota dalo izogniti temu neverjetnemu nasilju.
Astrološko gledano se odgovor Da ponuja sam od sebe. Namreč položaj Lune se na prvi pogled zdi pravšnja izbira za referendum o neodvisnosti, toda če se odpravimo iskat kak ustreznejši datum za tako občutljivo in s čustvi nabito dejanje kot glasovanje naroda o svoji usodi, nam ni treba vložiti zelo veliko truda. Če se nam naslednja nedelja, 8. oktober, kaže še kot bolj agresivna, nasilna in (skrajno?) napeta (neprimerno bolj kot ta: Mars in Venera bosta eksaktno v kvadratu s Saturnom, Sonce in Merkur pa enako močno napeta s Plutonom!), pa je horoskop na nedeljo, 24. septembra, bistveno bolj ugoden. No, ovire v komunikaciji so bile tedaj znatne (za ta proces resnično nič novega) in tudi Neptunov (zmeda, nejasnost, nerazumevanje, iluzija) vpliv je bil močnejši, toda istočasno pa bi bil Plutonov radikalni in razdiralni vpliv neprimerno šibkejši! Prav tako bi bili manj aktivni ali pa bi celo odpadli številni povezani položaji in ‘sprožilci’, omenjeni v dosedanjem tekstu.

Za konec bi temu nesrečnemu prvemu oktobru lahko rekli pomanjkanje sreče ali pa morda – slaba odločitev. Ne glede na okoliščine ta dogodek spreminja ne le Katalonijo in Španijo, ampak v veliki meri tudi Evropo. Obema stranema zato zaželimo moč in preudarnost pri iskanju čim bolj ustreznih rešitev, pri čemer ne bo šlo brez veliko pogajanj in potrpljenja – da bi za ta del Evrope našli in ustvarili boljšo prihodnost od te, kakršna se nam je pred očmi kazala to nedeljo!

 

favi